brusszel


„Jobbkor nem is érkezhettetek volna" - ilyen most a görögöknél nyaralni

Figyelő Online - Bálint Viktor
2015.07.08  07:16   frissítve: 2015.07.08 07:26
mail
nyomtatás
Működnek-e a készpénz automaták? Miképpen látják a közeljövőt a helyiek? Megcsappant-e a turistaforgalom? Pillanatkép a népszavazás után.
„Ain't got no cash, ain't got no style" - kapjuk fel a fejünket Bobby McFerrin örökzöldjének (Don't worry, be happy) egyik sorára az Athéntól két órára lévő kis nyaralóvároska, Tolo egyik tengerparti éttermében. Szerencsére elég készpénzzel érkeztünk, felkészülve a lehetséges problémákra, bár eddig semmilyen fizetési nehézséggel nem találkoztunk Görögországban. Sőt, számos helyen (természetesen a Mediterránum ezen vidékein jellemző alacsonyabb bankkártya-elfogadási arányokat tekintve) a kártyás fizetés sem jelent semmilyen gondot. Kivéve érdekes módon az állam által üzemeltetett helyeken: autópályadíjat, múzeumi belépőt (Akropolisz, Athén) továbbra is csak euró bankjegyekkel lehet kifizetni. Mintha éppen az állam félne attól, nem jut hozzá a bankszámláin keletkező bevételekhez...



Hitelezők vendégségben
„Jobbkor nem is érkezhettetek volna" - közölte velünk július 5-én, az azóta elhíresült OXI-referendum vasárnap éjszakáján Dimitris és Christina, vendéglátóink. A páros a WonderGreece.gr turisztikai oldal és ezzel párban sok athéni apartman tulajdonosa. Lelkesen és büszkén mesélik a Syntagma-tér felé tartva, már a népszavazás eredményét ismerve, hogy a görögök megmutatták a világnak, megálljt kell parancsolni a megszorítások politikájának. Némi félsz azért érződik hangjukon - mégis „ európai hitelezőik" érkeztek hozzájuk vendégként -, de aztán egy „menjünk ünnepelni" felszólítással egyértelművé teszi a 30 év körüli pár, hova is húz a szívük. Közben elmesélik, hogy hetek óta vannak kézzelfogható jelei a parázs hangulatnak: sorban mondják le a vendégek a foglalásokat, van, aki az érkezés napján gondolja meg magát...Attól is tartanak, hogy az utazásszervezők is keltenek némi pánikot a hozzájuk fordulók körében -sztrájkokkal, az utazási lehetőségek korlátozásával rémisztik el a turistákat.
A Parlament előtti Syntagma téren aztán, már jóval túl vasárnap éjfélen, igazi fieszta hangulat fogad bennünket: nemzetközi mozgalmi dalokra (Bella Ciao, Commandante Che Guevara) táncolnak öregek és fiatalok, karöltve. Még hogy a görögök nem dolgoznak!? A tér hajnalban is tele mozgó árusokkal, a kisvállalkozók frissen sült souvlakival és jégbe hűtött sörökkel, üditőkkel próbálják növelni euró készpénzállományukat. Az emberek optimisták - konkrét elképzelésük ugyan nincs, de bíznak benne, hogy jelentősebb megszorítások nélkül sikerül megegyezni a hitelezőkkel, és normalizálódik a görög helyzet.

 


„Rémesen alulinformáltak"
Az eurózónából való kilépést az OXI-pártiak is ellenzik többségében - bár találkoztunk olyanokkal, akik a drachmát követelik vissza -, egyértelműnek tűnt, hogy a szemükben a NEM nem egyenlő az Európával való szakítás gondolatával.
Az ünneplők mellett vannak azért más vélemények is. Yannis Georgidakis, már közel a 70-es éveiben járó, a hotelbizniszben érdekelt nagyvállalkozó igennel szavazott. „Ez az egyetlen helyes út" - indokolja. A Tolo városában 5 hotelt és 2 apartman-blokkot birtokló Yannis szerint a görög emberek rémesen alulinformáltak, politikai hókusz-pókuszokkal etetik őket. Mivel azonban a közel 8 éve tartó recesszióban sokak elveszítették állásukat, vagy jelentősen csökkent havi bevételük, könnyű volt őket a Nem-ek oldalára csábítani. A hoteltulajdonos szerint a vállalkozásoknak nehéz helyzetük van - a bankrendszer bénultsága miatt nem tudnak például külföldre fizetési megbízásokat teljesíteni. Sok cég, ahogy ő is, az utóbbi hónapokban igyekezett készpénzt felhalmozni, és így túlélni.

Nem kérnek még egy italt?
A turizmusban ez könnyebb, aki azonban például az élelmiszeriparban, vagy a feldolgozóiparban érdekelt, már nagyobb kihívások előtt áll. Yannis meséli, tavaly decembebben az előfoglalások alapján 2015 rekordévnek ígérkezett az idegenforgalomban. A választásokat követően, de leginkább aztán az utóbbi egy hónapban sorra érkeznek a lemondások. „Németek, hollandok alig jönnek" - mondja, hozzátéve, nála átlagosan 10-15 százalékkal kisebb a forgalom, mint tavaly ilyenkor. Az északi részeken sokkal nagyobb a probléma - ott ugyanis az orosz és ukrán turisták eltűnése miatt akár harmadával is esett a helyek forgalma. Mi a B-terve, ha holnap bejelentik az eurózóna elhagyását? - kérdezzük. Yannis ettől azonban nem fél. „Ez katasztrófa lenne mind nekünk, mind Európának, nem fog bekövetkezni." Szerinte a görög kormány most már óvatosabb lesz, és képesek lesznek egy vállalható kompromisszum megkötésére a trojkával. Yannis ennek okán kifejezetten örül Varufakisz pénzügyminiszter távozásának - könnyebbek lesznek így a tárgyalások.
Egyébként nem kérünk még egy italt? - kérdezi mosolyogva. Kérünk, miért is ne kérnénk. Hiszen a nap továbbra is süt, sugarai szikrázank a tengeren körülöttünk, a strand, a bárok, éttermek tele vidáman nyaraló külföldiekkel és helyiekkel, az ATM-ek előtt senki sem áll sorban, Bobby McFerrin pedig tovább folytatja dalát: „Don't worry, be happy!"

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.