brusszel


Előrébb az értékláncban

Figyelő Online
2015.07.08  16:17   
mail
nyomtatás
Január és május között 27 kedvező beruházási döntés született 549 millió euró összértékben, ezzel 5600 új munkahely létesül - nyilatkozta lapunknak Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke.
- Hogyan épül fel most az állami befektetésösztönzési rendszer?

- Magyarország gazdasága rendkívül nyitott, hazánk export/GDP aránya az egyik legnagyobb Európában, így hosszú távú sikerünk, a gazdasági növekedés fenntarthatósága azon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek fenntartani, illetve növelni a működőtőke-beáramlást (FDI), valamint a kis- és középvállalkozások exportképességét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szervezetében ennek három pillére a Nemzeti Befektetési Ügynökség (angol nevén Hungarian Investment Promotion Agency - HIPA), a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és az Eximbank.

- Mely területekre koncentrál a HIPA?

- Célunk, hogy Magyarországot vonzó befektetési helyszínként mutassuk be, egyablakos ügyintézéssel segítsük az itt beruházni szándékozó külhoni nagybefektetőket, számukra teljes körű szolgáltatást nyújtsunk. Sőt, a már megtelepedett gyártók és szolgáltatók számára is rendelkezésre állnak ingyenes szolgáltatásaink. Segítünk többek közt adózási, munkaerő-piaci, támogatási, telephely-választási kérdésekben és referencialátogatások szervezésében.

 



- Hány befektetési megkeresést kezelnek?

- Jelenleg 142 projekt van előkészítés alatt, több mint 3,2 milliárd euró összértékben, ezek megvalósulása pedig összesen 25 ezer új munkahelyet teremtene.

- Nyilván nem minden projektből lesz konkrét beruházás. Milyen eredményeket értek el eddig?

- Ez év januárja és májusa között 27 pozitív döntés született 549 millió euró összértékben, ezzel 5600 új munkahely létesül. Ez a döntések számát tekintve 42, a befektetett összeget nézve 25, a munkahelyek számában pedig 40 százalékos növekedést jelent 2014 azonos időszakához képest. Ebben szerepet játszik az is, hogy a magyar gazdaság tavaly 3,5, az idei első negyedévben pedig 3,4 százalékkal nőtt, ezzel a másodikak vagyunk az unió-ban. A 27 döntésből hat német, hat pedig amerikai cégekhez köthető, de japán, kínai, holland, svéd, brit és svájci vállalatok is aktívak voltak.

- Milyen típusú cégek jönnek leginkább?

- Tucatnyi területről vannak megkereséseink, de az autóipari vállalatok mellett a nemzetközi szolgáltató központok (Shared Service Center - SSC) szerepét érdemes kiemelni. Ez utóbbiak már 90 feletti számban működnek nálunk, több mint 34 ezer főt foglalkoztatva. De az említett autóipari szektorra is kiemelten koncentrálunk, hiszen a világ top 20 Tier 1-es járműipari beszállítójából 15-nek van itteni telephelye, és a feldolgozóipari teljesítményünknek már a 30,6 százalékát adja ez az ágazat, összesen több mint 138 ezer embernek munkát adva.

- Régiónkban kik a nagy versenytársaink?

- A visegrádi négyek másik három állama. Fontos tényező a rendelkezésre álló munkaerő, ennek ára, mennyisége és különösen képzettsége, nyelvtudása. Ma már nem elég, ha valaki egy SSC-ben beszél nyelveket, ezenfelül speciális ismereteket is fel kell mutatnia, például a vállalatirányítási rendszerek terén. Nyilván egy nemzetközi vállalat rengeteg tényezőt vizsgál a döntés meghozatala során, de nagy súllyal esnek latba saját társaságán belüli, illetve partnercégei révén szerzett tapasztalatai is. Ezért fontos, hogy az itt lévő nagyvállalatok is megosszák kedvező tapasztalataikat, például az általunk megszervezett referencialátogatásokon. A cégeknek igyekszünk az ország legnagyobb, naprakész telephely-adatbázisával segíteni a lehetséges helyszín kiválasztásában. Ebben most mintegy 400 zöld- és barnamezős fejlesztési terület, 100 ipari park és ugyanennyi irodaház szerepel.

- Milyen egyéb eszközökkel segítik az önöket keresőket?

- Az említetteken kívül a hazai kkv-k beszállítóvá válását, illetve az értékláncban történő előrébb jutását például Tier Up! nevű programunk is segíti. Ebben a magyar cégek s az egyetemek közt képezünk hidat, hogy az oktatásban meglévő kapacitásokat és tudásbázist egy szerényebb lehetőségekkel bíró hazai vállalat is ki tudja aknázni, hiszen a beszállítóktól szintén a k+f tevékenység erősítését várják ma el a globális megrendelőik. Emellett pénzügyi befektetők számára is kínálunk többtucatnyi befektetési lehetőséget a pár millióstól a 150 millió eurós nagyságrendig.●

 

Amire büszkék lehetünk

■ Budapest vezeti a Financial Timeshoz tartozó fDi Magazine-nak A legvonzóbb kelet-európai befektetési célpontok rangsorát a 2014-15-ös évekre.

■ A Site Selection szaklap Best to Invest kategóriájának egész Kelet-Európát tartalmazó régiós listájának élén Magyarország áll. Ugyanitt az egy főre jutó működőtőke-beáramlásban is vezetjük a régiós rangsort.

■ A Site Selection globális befektetési célpontokat soroló listáján is igen előkelő, hatodik helyen van Magyarország.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.