brusszel


Nemzeti hendikep

Nem leszünk eléggé élelmesek
Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2015.07.15  09:47   frissítve: 2015.07.09 11:36
mail
nyomtatás
Fütyülve a hazai versenyhátrányra, a mintegy 2700 milliárd forintos élelmiszer-termelés háromnegyedét adó nagyvállalatokat kizárták a hatékonyságjavító beruházások támogatásából. A nagyok máris visszafogják a fejlesztéseiket. Részletek a Figyelőben.
Először azt hittem, rossz pályázati kiírást nézek. Az nem lehet, hogy 250 fősnél nagyobb cégek nem kapnak egy fillér fejlesztési pénzt sem a következő hét évben! Az egyik patinás hazai élelmiszer-ipari társaság vezetője így szembesült pár napja azzal, hogy cége is végleg kimarad a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) a szektorra pántlikázott mintegy százmilliárd forintos pályázati forrásából. Pedig könnyen lehet! Mint kiderült, a 2014-20-as uniós pénzügyi időszakban a hatékonyságjavító beruházásoknál megint nulla forint támogatásra számíthatnak a nagy élelmiszer-ipari cégek.

Hideg zuhany ez a szektor számára a 2014 után 300 milliárdos versenyképesség-javító forrást előre beígért kormányzati szirénhangok után. Holott a vidékfejlesztési források felett is rendelkező Miniszterelnökség illetékesei már tavaly ősszel kezdték éltetni a reményt az élelmiszer-feldolgozókban, hogy hosszú böjt után ismét lesz pénz az ágazat rogyadozó versenyképességének javítására.

Zene volt ez a cégvezetők fülének, mert nemcsak az előző uniós ciklusban, hanem bő két évtized óta jószerivel nem jutott vissza nem térítendő pénz a fejlesztésekre a szakmában. Pedig ez idő alatt valóságos technológiai forradalom ment végbe az élelmiszer-feldolgozásban. A régiós versenytársak gőzerővel fejlesztenek is. A minőségre, árakra egyre kényesebb nyugat-európai, távol-keleti piacokon a kőbaltás gépekkel és módszerekkel készített portékával mind nehezebben tudnak, tudnának a hazai vállalkozók helytállni, ha nem segítene be a gyenge forint.

A hazai élelmiszeripar brutálisan leromlott versenyképességéről kemény, önkritikus megállapítást is tesz a kormány vidékfejlesztési programja. Az EU28 hatékonyságának ugyanis már alig érjük el a felét!

E tarthatatlan helyzeten hivatott változtatni a csodafegyvernek szánt élelmiszer-ipari versenyképességet javító 300 milliárdos - hétéves - támogatási keret. Ebből összesen 200 milliárd forintra a Vidékfejlesztési programból pályázhatnak a mikro- és a kis ágazati vállalkozások, a közepes cégek pedig a GINOP-ból tudnak majd összesen 100 milliárdot lehívni.
Ám nem úgy és nem azok, ahogyan ezt sokan a szakmában elképzelik. A 200 milliárdos keret jó része - az érintettek aggodalmai alapján - nem a prosperáló kis- és mikrovállalkozások felzárkózását, hatékonyságát szolgálja, hanem - az agrártermelők által közösen létrehozandó - új beruházásokra lehet csak majd pályázni.

A hazai mezőgazdasági termények elsődleges feldolgozását végző, 250 főnél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalatok azonban, amelyek amúgy a szektor kibocsátásának csaknem a felét adják, alapból nem számíthatnak az EU-ból e címen egyetlen centre sem. A témáról bővebben a Figyelőben olvashat, kapcsolódik hozzá "Újragomboljuk a Kabátot" című interjúnk is.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200