brusszel


Megtámadták a szerb miniszterelnököt a szrebrenicai megemlékezésen

Figyelő Online - Szekeres W. István
2015.07.11  17:17   
mail
nyomtatás
Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök részt vett a szrebrenciai mészárlás 20-ik évfordulóján rendezett ünnepségen Potočiariban. Miután ünnepélyesen koszorút helyezett el a meggyilkoltak emlékművénél, a jelen lévők egy nagyobb csoportja ásványvizes palackokkal és kövekkel kezdte el dobálni.
Vučićot a biztonságiaknak kellett a helyszínről evakuálniuk, de közben enyhe sérüléseket szenvedett az arcán, illetve eltört a szemüvege is.

Vučić annak ellenére vett részt az eseményen, hogy politikai feszültségek keletkeztek Szerbia és Bosznia között az ENSZ biztonsági tanácsának egyik legutóbbi határozatával kapcsolatban, ami a „népírtás" szót használta az eseményekre. Az ENSZ BT határozatát végül nem fogadták el, miután Oroszország megvétózta azt.

A mészárlást az ICTY, a jugoszláv háborúk során elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék már korábban „népírtásnak" minősítette, és az üggyel kapcsolatos ítéleteket is ennek szellemében hozta meg. Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság (Bosznia-Hercegovina szerb entitása) ugyanakkor - bár nem vitatja, hogy a mészárlás megtörtént - nem fogadja el a „népírtás" szó használatát.

Bár Vučićot még az áldozatokat képviselő neves civil szervezet, a Szrebrenciai Anyák egy tagja is fogadta az eseményen, a szerb miniszterelnök megjelenése folyamatos füttykoncertet váltott ki.

Az esemény utáni belgrádi sajtótájékoztatón Vučić azt nyilatkozta, hogy a támadást „szélsőségesek" követték el annak ellenére, hogy ő maga mindvégig „méltósággal viselkedett," és „kinyújtotta a kezét a megbékélés érdekében." Még tegnap közölték a hírügynökségek Vučić nyílt levelét, amiben kifejtette: "Szerbia nyíltan és egyértelműen elítéli a szörnyűséges mészárlást, viszolyog azoktól, akik azt elkövették, és továbbra is mindent megtesz felelősségrevonásuk érdekében."

Bosnyák források ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy az 1992-95-ös háború idején, amikor Vučić még a Szerb Radikális Párt színeiben politizált, tőle származott a mondat, miszerint „minden meggyilkolt szerbért száz muzulmánt fogunk megölni."

Vučić előtt korábban Boris Tadić akkori szerb államfő is részt vett az eseményen.

Eközben a szerb rendőrség biztonsági kockázatra hivatkozva betiltott minden megemlékezést a 20 éves évfordulón Belgrádban. Eredetileg szerb békeaktivisták egy csoportja szervezett egy 7,000 fős megemlékezést a szerb parlament épülete elé - körülbelül ennyi áldozata volt a 20 évvel ezelőtti mészárlásnak. Ugyanerre az időpontra és helyszínre azonban három szélsőséges nacionalista szerb politikai szervezet, a Dveri (Oltárajtók), a Zavetnici (Védőszentek) és a parlamenti képviselettel immár nem rendelkező Szerb Radikális Párt jelentett be megmozdulást.

Kapcsolódó cikkek
Balkan Insight
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.