brusszel


Vasárnap stop plaza stop

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2015.07.14  10:25   
mail
nyomtatás
Nem, ez nem egy rövid távirat, hanem annak a lényege, hogy a vasárnapi boltzár betett a plázaépítésnek is.
Azt, hogy milyen hatással van a kereskedelemre, a magyar gazdaságra az üzletekre kényszerített vasárnapi zárva tartás, több szempontból is elemezték már. Legutóbb éppen az a hír látott napvilágot, hogy tavasz óta kétezer dolgozót volt kénytelen elbocsátani a kiskereskedelem. De az eddig valahogy nem került szóba, hogy a tervezett bevásárlóközpontok építése is lekerült a napirendről - nem utolsósorban e kormányrendelet miatt. Azok a beruházók, akik a plázastop alól - feltehetően nem kis lobbival - felmentést kapták, most már széttárják karjukat.

A Figyelő Online pontosan két évvel ezelőtt a magyar sajtóban elsőként számolt be arról, hogy Óbudán Aquincum Plaza munkanéven 55 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont épül, mert a német érdekeltségű multi, az ECE felmentést kapott a plázastop alól. Az összesen 55 ezer négyzetméteres pláza hozzávetőleg 150-200 millió euróba, azaz 45-60 milliárd forintba kerülne. Az eredeti tervek szerint már javában kellene folynia az építkezésnek, ám ennek az égvilágon semmi nyoma nincs.

Megkerestük a beruházó képviselőjét, aki csak annyit közölt, valóban nincs napirenden az Aquincum Plaza megépítése. Ahhoz képest, hogy komoly pénzt beleölve a Szentendrei út - Bogdáni út sarkán nagy területet vásárolták meg az úgynevezett rozsdaövezetből, elsőre furcsának tűnik a késlekedés, de ennek okáról nem akartak hivatalos felvilágosítást adni. Informális csatornákon keresztül azonban megtudtuk, hogy a vasárnapi boltzár tette be a kaput. A beruházó ugyanis számol. Mindenekelőtt arra kíváncsi, egy év leforgása alatt hány százalékkal bővül a kiskereskedelmi forgalom az adott országban. Hiszen ettől függ, hány kiskereskedelmi egység bérelne üzletet az épülő plázában.

Az előzetes felmérések szerint a teljes kiadandó terület legalább 80-90 százalékának gazdára kell találnia ahhoz, hogy megérje a beruházás. Hosszú évek visszaesése, majd stagnálása után végre megmozdult felfelé az ország kiskereskedelmi forgalma, amikor beütött a krach: életbe lépett a vasárnapi boltzár. Úgy tudjuk, emiatt nem csak a Aquincum Plaza építése csúszik egyelőre beláthatatlan időkig, de az a másik két bevásárlóközpont is lekerült a napirendről, amelyek amúgy szintén megkapták a felmentést a plázastop alól. Talán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is számolt ezzel, amikor a vasárnapi boltzár kedvezőtlen hatásaira hívta fel a figyelmet. Információink szerint mellesleg az sem kizárt, hogy III. kerületi országgyűlési képviselőként Varga Mihály is közbenjárt azért, hogy két évvel ezelőtt az Aquincum Plaza felmentést kapjon a plázastop alól.

Az óbudai önkormányzatot mindenesetre érzékenyen érinti a nagyszabású beruházás elmaradása. Egyrészt továbbra is ott csúfoskodik a kerület közepén a szebb sorsra szánt lerobbant gyárnegyed, azaz a rozsdaövezet, másrészt anyagi veszteség is éri. Mint Puskás Péter alpolgármestertől megtudtuk, a beruházó több mint egymillió euró szabad felhasználású pénzt adott volna a kerületnek, továbbá vállalta, hogy rendbe hozza a környéket, a közlekedést is beleértve. Ráadásul az évi 150 millió forintos építményadó is hiányzik az önkormányzat kasszájából.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200