brusszel


Itt az IMF jelentése: sokkal több pénzre van szüksége a görögöknek

Figyelő Online
2015.07.14  16:59   
mail
nyomtatás
Görögországnak sokkal jelentősebb mértékű adósság-átütemezésre és -elengedésre van szüksége annál, mint amekkorára az eurózóna több tagállama eddig hajlandóságot mutatott - jelentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy bizalmas jelentésére hivatkozva a Reuters hírügynökség.
"Az adósság fenntarthatóságának drámai romlása azt jelzi, hogy olyan nagyságrendű adósságkönnyítésre van szükség, amely jelentősen túlmegy az eddig tárgyalt, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmus által előterjesztett mértéken" - írta az IMF a Reuters birtokába került elemzésében, amelyet a szervezet hétfőn este, tehát nem sokkal az újabb görög mentőcsomag feltételeiről megkötött megállapodás után küldött el az eurózóna tagállamainak.

Az IMF szerint az európai hitelezőknek vagy le kellene írniuk a görög adósság egy újabb számottevő részét, vagy 30 éves türelmi időszakot kellene adniuk Athénnak a törlesztések megkezdésére és jelentősen növelniük kellene a hitelek lejárati idejét ahhoz, hogy Görögország adósságterhei elviselhető mértékűre csökkenjenek.

Ha erre nem hajlandók, akkor közvetlen fiskális transzferekkel kellene finanszírozniuk a görög költségvetést ahhoz, hogy az ország talpon maradjon - áll az IMF adósság-fenntarthatósági elemzésében.

A Reutersnek egy uniós forrás mindazonáltal azt állította: az eurózóna vezetői tisztában voltak az IMF elemzésével, mielőtt megkötötték a hétfői megállapodást.

A dokumentum szerint elsősorban a görögországi reformok megakadása miatt vált fenntarthatatlanná a görög adósságpálya, míg a makrogazdasági és pénzügyi környezet utóbbi két hétben tapasztalt, a bankrendszer bezárása okozta romlása - az IMF megfogalmazása szerint - "jelentősen hozzájárult a káros folyamatokhoz".

A kiszivárgott jelentés szerint Athénnak 2018 végéig 85 milliárd eurós külső finanszírozásra lesz szüksége, és államadóssága várhatóan a GDP 200 százaléka körül fog tetőzni a következő két évben, már amennyiben sikerül hamar megállapodni az újabb mentőprogram részleteiről.

A valutaalap már legutóbbi, június 26-i keltezésű adósság-fenntarthatósági jelentésében is úgy vélte, hogy Görögországnak adósságleírásra és nagyságrendileg 50 milliárd eurós külső finanszírozásra lesz szüksége. A szervezet már akkor arra figyelmeztetett: a tőkekorlátozások bevezetése miatt még vélhetően ez az értékelése is alábecsülte a gondok valós mértékét.

Athén és európai hitelezői maratoni tárgyalások után hétfőn hajnalban állapodtak meg az országnak nyújtandó immár harmadik mentőprogram feltételeiről. A hitelezők az újabb hároméves, 86 milliárd eurós hitelprogramért cserébe szigorú feltételeket szabtak, így a görög kormánynak emelnie kell az adókat és a nyugdíjkorhatárt, és 50 milliárd euró értékben kell értékesítenie az állami vagyont, az ebből befolyó összeget pedig egy külön alapban kell elhelyeznie.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.