brusszel


Az IMF elhibázottnak tartja az EU és Görögország között született válságkezelő megállapodást

Figyelő Online
2015.07.15  13:31   
mail
nyomtatás
A Nemzetközi Valuta Alap keményen bírálta az eurozóna által Görögországnak ajánlott megállapodást.
Kedden este a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) nyilvánosságra hozta azt az ajánlást, amelyet az Euro-csoport pénzügyminisztereinek tett az előző hétvégén.

Az IMF szerint Görögország államadóssága jelenleg „minden bizonnyal fenntarthatatlan". A Szervezet adósságkönnyítést sürgetett, „jóval nagyobb mértékben, mint amiről pillanatnyilag szó van."

 

Az IMF elemzése szerint az Európai Unió országainak 30 éves visszafizetési időtartamot kellett volna meghatároznia a teljes európai görög adósságállomány visszafizetésére, beleértve az új hiteleket is. Szükség lett volna arra, hogy a hitelek lejárati időpontját jóval későbbre tolják ki. Ilyen határidő-módosítások nélkül a fennálló hitelállomány jelentős részét le kellet volna írni, állítja az IMF.

Az IMF véleménye szerint nem megalapozottak a görög gazdasági növekedésre vonatkozó becslések sem. A kedd éjszaka közzétett elemzés rámutatott, hogy a következő két évben a görög adósság a GDP vagy a nemzeti jövedelem 200 százaléka közelében tetőzik, ami a Szervezet megítélése szerint „minden bizonnyal fenntarthatatlan."

 

Korábban is lehetett hallani arról, hogy véleménykülönbség van az IMF és Görögország európai hitelezői között az ország adósságválságának kezelésével kapcsolatban, de ez az első alkalom, amikor a nézeteltérés nyilvánosságra is került.

Az IMF egy vezető tisztségviselője szerint a jelenlegi megállapodás „egyáltalán nem tekinthető átfogó, részéletes megegyezésnek. Az Alap csak akkor venne részt egy harmadik görög adósságmentő-csomagban, ha az európai hitelezők „egy világos tervet" vázolnának fel.

A BBC tudósítója szerint az IMF-jelentést még hétfő hajnali időpont előtt készítették, korábban, mint amikor az eurozóna és Görögország megállapodása megszületett. Az eurozóna vezetői már korábban megismerték a jelentés tartalmát, és a megállapodás megkötésekor már tudtak az IMF fenntartásairól.

Az új megállapodás feltételei szerint az eurozóna kormányai 40-50 milliárd euró közötti összeget folyósítanak Görögország hároméves adósságszolgálati programjának teljesítésére. Azt várják, hogy az IMF is jelentős összeggel hozzájáruljon az egyensúly fenntartásához, a még hiányzó összeget pedig a görög állami vagyon értékesítéséből és pénzpiaci forrásokból kívánják fedezni.

Az IMF és az EU közötti véleménykülönbség néhány órával azt megelőzően került nyilvánosságra, hogy a görög parlamentnek szavaznia kell egy sor olyan gazdasági reformról, amelyeket az Euro-csoport a harmadik adósságrendező megállapodás feltételéül határozott meg.


A görög parlament előtt egy olyan vásznat feszítettek ki, amelyen ez olvasható: „Itt nyugszik a Syriza, az a párt, amelyet egykor támogattam."

 

Az intézkedések sorában - amelyeket Alexis Ciprasz miniszterelnök saját pártjának képviselői elleneznek - adóemelések és a nyugdíjak növekedését fékező lépések is találhatóak.

 

Az IMF kezében van a görög adósságállomány 10 százaléka. Az ország már két visszafizetési határidőt elmulasztott. Ilyen késedelemre EU-s tagország esetében még soha sem volt példa.

 

Az IMF értékelése szakértők szerint még inkább megnehezíti Alexis Ciprasz számára, hogy az athéni parlamentet a szerdai szavazásig rábeszélje a szükséges intézkedések támogatására.

 

Az IMF kétkedése megkérdőjelezi az eurozóna által követelt reform-intézkedések valóságtartalmát és megerősíti a görög közvélemény által szorgalmazott adósság-leírás szükségességét.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.