brusszel


Nyugdíj: akár 3 millió forintot is bukhat!

Figyelő Online
2015.07.17  11:50   
mail
nyomtatás
Május 31-ig volt a végső határidő, hogy elkészítsük az adóbevallásunkat, amin keresztül vissza tudunk igényelni az adónkból, például egy nyugdíjbiztosítás után. A biztosítók fel is készültek, és nyilatkoztak róla, hogy milyen eszközalapokba fektetik be. A nyugdíjbiztosítás.com utánajárt, hogy ki hogyan kezeli a 20%-os SZJA kedvezményt, és azt vették észre, hogy a lejáratkor akár 3-3,5 millió forintot is bukhatunk, ha nem a megfelelő helyen gyarapodik az adókedvezmény.
Kell a nyugdíjbiztosítás, hogy meg tudjunk élni!
Azzal mindenki tisztában van, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem lesz képes megfelelő nyugdíjat biztosítani a számunkra. Nagyon egyszerűen ki tudjuk számolni a nyugdíjkalkulátorral, hogy mekkora állami nyugdíjra vagyunk jogosultak, de ne számítsunk valami szép összegre. A jelenlegi keresetünk nagyjából 60%-a juthat nekünk, és ez még a szerencsés helyzet, hiszen jó pár év múlva ezt is örömmel elfogadnánk.

Egyértelmű, hogy valamilyen módon pótolnunk kell magunknak a kieső bevételeinket, és erre az egyik legjobb megoldás a nyugdíjbiztosítás. Nem csak magas hozamokat van lehetőségünk elérni, széleskörű szolgáltatás mellett, hanem még az állam is támogatja, ha ilyen módon gondoskodunk magunkról.

Akár plusz 130 ezer forintot kaphatunk minden évben
Minden kétséget kizárva a nyugdíjbiztosítások egyik legnagyobb vonzereje a 20%-os, évente akár 130 ezer forintos SZJA kedvezmény. Ráadásul kimondottan előnyös az is, hogy míg korábban a bankszámlánkra utalta az állam az életbiztosítások után járó adókedvezményt, addig most a nyugdíjbiztosítás egyenlegét fogja növelni ez az összeg. Magyarul úgy működik, mint a befizetéseink, és további extra nyereséget termelnek számunkra, viszont nem mindenhol egyformán. Érdemes megnézni, hogy egyes biztosítók hogyan kezelik a hozzájuk beérkező adójóváírásokat.

Nagyon nem mindegy, hova kerül az adókedvezmény
A biztosítók ugyanis egészen eltérően kezelik a hozzájuk beérkező adókedvezményeket. Akadnak olyanok, mint például a Generali, Groupama, és a MetLife, akik olyan felosztásban fektetik be a pénz, amilyen eszközalapokat választottunk a rendszeres díjainknak. További előnye, hogy mivel külön eseti számlán tartják nyílván az adókedvezményeket, ezért bármikor változtathatunk rajta, így adott esetben áttehetjük kisebb, vagy nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokba.
Bár az Aegon Biztosító is a rendszeres díjak szerint fekteti be az adóvisszatérítést, de ők egységes pénzalapot kezelnek, így csak akkor válthatunk, ha az egész portfóliónkon változtatunk.

A többi biztosító automatikusan egy erre kinevezett eszközalapba forgatja a 20%-os adókedvezményt, és az Erste, az NN, az Union, és a Vienna Life nem is engedi, hogy máshova lehessen átirányítani a pénzt. Íme, a teljes lista:


forrás: nyugdíijbiztositas.com

Látható, hogy azok a biztosítók, akik konkrétan egy befektetési alapba irányítják a 20%-ot, azoknál a múltbéli hozamok nem igazán kielégítőek. Feltűnő, hogy a Vienna Life-nál egyelőre negatív hozam szerepel, viszont a Best Selection Adó eszközalap tulajdonképpen a Best Selction eszközalap klónja, amit kimondottan az adókedvezmények számára hoztak létre. Ez azért lényeges, mert ez egy napi szinten menedzselt befektetési alap, amely az elmúlt 5 évben átlagosan majdnem 9%-os hozamot ért el. De miért is ennyire fontos, hogy mibe fektetik be az adókedvezményt?

Számoljunk utána!
A fenti adatokat, mi sem bizonyít jobban, minthogy kiszámoltuk, hogy egy 35 éves embernél mekkora különbséget okoz az adókedvezmény befektetése a lejárati összegben. Számoljunk egy 30 évre szóló havi 15 ezer, és havi 25 ezer forintos nyugdíjbiztosítással, amely évente 8%-os hozamot ér el, 3-3% értékkövetés, és infláció mellett.


forrás: nyugdijbiztositas.com

Ha azt vesszük, hogy Magyarországon az átlagfizetés 150 ezer forint körül mozog, akkor egy 15 ezer forintos nyugdíjbiztosítás kényelmesen fizethető. A táblázatból viszont kiderül, hogy az erre igénybe vett 1,6 millió forint adókedvezménynek lehet majdnem 3,8 millió forint a hozama, de akár 361 ezer forint is. A különbség jelentősnek mondható 3,5 millió forint, amit sokkal jobb megszerezni, mint veszni hagyni.

Ne csak a költségek, és TKM mutatók szerint válasszunk!
Ahogy látható, egy jól működő nyugdíjbiztosításnak is sok összetevője van, sok mindentől függ, hogy milyen eredményt fog produkálni számunkra a lejáratkor. Bár bevett szokás, hogy mindig csak a költségeket nézzük, és ez alapján választunk nyugdíj előtakarékosságot, de nem ez a helyes út. Kiszámoltuk, hogy egy átlagos nyugdíj megtakarításnál is csak az adókedvezmények kezeléséből adódóan nyerhetünk, vagy veszíthetünk 3 millió forintot, tehát mindenkinek érdemes vagy szakértőt bevonni a döntésbe, vagy magának jó alaposan körüljárni a nyugdíj megtakarításokat. Hiszen tudjuk, hogy ebből a pénzből fogunk élni életünk utolsó 15-20 évében.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.