brusszel


Kiderült: 4,3 milliárdot fizet a BL-ért a köztévé

Figyelő Online
2015.07.22  10:05   
mail
nyomtatás
Három idényre bő 4 milliárd forintot fizet a Bajnokok Ligája közvetítésének lehetőségéért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) - tudta meg a Figyelő.
A korábban becsültnél jóval többe került a közmédiának a labdarúgó Bajnokok Ligája: míg eddig évi 1 millió euró körüli becslésekről lehetett hallani, a tényleges összeg ennél durván négyszer magasabb. Az MTVA ugyanis három idényre 4,3, azaz évenként majd másfél milliárd forintot fizet azért, hogy műsorra tűzhesse a BL-meccsek durván felét. Azt a sorozatot, amelynek főtáblájára az elmúlt húsz évben egyszer jutott be magyar csapat (még a 2009/2010-es idényben a csoportjában 0 ponttal és -14-es gólkülönbséggel záró Debrecen), és amit nagyon régóta a legtöbb országban és itthon is üzleti alapon működő cégek közvetítenek.

Ráadásul ezért az összegért még csak kizárólagosságot sem kapott a közmédia, hiszen a meccsek durván felét továbbra is a Sport TV közvetíti majd. A csoport a közelmúltban jelentette be, hogy 2015 augusztusától 2018 júniusáig az AMC Networks három csatornáján kedden és szerdán is minden kezdési időpontban élő Bajnokok Ligája-mérkőzések lesznek láthatóak. A döntőt ugyan élőben kizárólag az MTVA valamely csatornája (minden bizonnyal a hétvégén indított M4) tűzheti majd műsorra, felvételről azonban ezt is leadja majd a Sport TV.

Az évi majd 1,5 milliárdos cech egyébként azt is jelenti, hogy a közmédia teljes éves büdzséjének jelenleg durván 2,5 százaléka arra megy el, hogy olyan futballmérkőzéseket közvetítsenek, amelyre a piacon is lett volna vevő. A múlt hét végén ugyanis az is eldőlt, hogy a hazai élvonalbeli labdarúgó mérkőzések is kizárólag az M4-en lesznek láthatóak. Az MTVA eddig a Sport TV-vel közösen adta az OTP Bank Liga meccseit. Erről még 2012-ben állapodtak meg a felek a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. A szerződés értelmében a Sport TV idényenként 90, az MTVA 75 meccset tűz műsorra, amiért előbbi bő 1, utóbbi 2,5 milliárd forintot fizet MLSZ-nek. A szerződés elvileg 4 évre, tehát a most kezdődő szezon végéig szólt.

Abból, hogy végül az OTP Bank Liga teljes egészében a köztévére került logikusan következne az is, hogy a teljes jogdíjat az állam állja, azaz az MTVA a korábbi 2,5 helyett a teljes 3,54 milliárdot kifizeti a 2015/16-os idényre az MLSZ-nek. Mindez azért rendkívül visszás, mert - amint arról a Figyelő is írt már (Fizetett nézők - Figyelő 2015/18) - a magyar futball közvetítési jogai eddig is túlárazottak voltak. A közmédia által fizetett 2,5 milliárdot sportközgazdászok korábban is egy az egyben állami támogatásnak tekintették.


Az M4 sportcsatorna rajtja körüli érdekességekről további részleteket olvashat a holnap megjelenő Figyelőben.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.