brusszel


Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma

Figyelő Online
2015.07.22  13:47   
mail
nyomtatás
Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma, az idei év első félévben 12 500 ilyen céget alapítottak, ami 22 százalékos csökkenés 2014 azonos időszakához képest a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint, amelyet szerdán jutattak el az MTI-nek.
Ha a cégalapításokra vonatkozó jogszabályok nem változnak jelentősen, akkor 2015-ben várhatóan csupán 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd, szemben a tavalyi közel 30 ezres számmal - olvasható a közleményben.

A Bisnode adatai szerint megyei bontásban egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés (4 százalék) Heves és Nógrád megyében történt, míg Pest megyében és a fővárosban volt a legkisebb (1 százalék alatti), az országos átlag alatt volt még Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyében.

Kiemelték, hogy a cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás és az élelmiszergyártás terén jön létre. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek a szektorok nem állnak túl jól a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárások tekintetében, ami arra utal, hogy sokan csődbe vitt vállalkozásaik helyett alapítanak céget hasonló profillal.

Beszámoltak arról is, hogy az elmúlt években a működő társas vállalkozások száma is csökkenésnek indult, ugyanis idén július 1-jén közel 535 ezer működő céget tartottak nyilván, 1,38 százalékkal kevesebbet mint egy éve.

Ágazatok szerint a textiliparban, a papíriparban és az építőiparban csökkent a működő vállalkozások száma, a csökkenés mértéke a vizsgált időszakban a 2,5 százalékot is meghaladta.Az országos trend ellenére - tették hozzá - az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság, a vegyipar, az ipari gép, berendezés, eszköz javítása és a gépjármű-kereskedelem esetében megfigyelhető egy minimális cégnövekedés, amely azonban ezekben az ágazatokban sem haladta meg az 1 százalékot.

A közlemény idézte Keleti Józsefet, a Bisnode csoport Magyarországért felelős igazgatóját, aki úgy fogalmazott: javasolja, hogy a cégek minden szerződéskötés előtt vizsgálják meg, leendő üzleti partnerük korábbi cégei miért szűntek meg és amennyiben kiderül, hogy csőd vagy felszámolás volt a megszűnés oka, mindenképpen érdemes fokozott óvatossággal eljárni. Nemcsak a tulajdonos korábbi vállalkozásait ajánlatos megnézni, hanem azt is, hogy a vezetők hol töltöttek be korábban jelentős pozíciókat - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.