brusszel


Mikola István: megoldódik a BCG-oltások átütemezésének ügye

Figyelő Online
2015.07.22  14:04   
mail
nyomtatás
Megoldódik a BCG-oltások átütemezésének ügye, a gyerekeknek nem lesz bajuk - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Mikola Istvánt a többi között azzal kapcsolatban kérdezték, milyen segítséget nyújthat a külügyi tárca a BCG-oltások ügyében, amelyek beadását vakcinahiány miatt át kellett ütemeznie az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ).

Az államtitkár azt válaszolta: hozzájuk fordult az országos tisztifőorvos és a beszerzésért felelős Novartis Hungária Kft., mondván, mindent elkövettek, hogy megkapják az oltásokat, de a dán gyártó leállt a vakcina előállításával. A dán gyártó, a Statens Serum Institut arról tájékoztatta a Novartis Hungáriát, hogy szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Mikola István közölte: a minisztérium azzal segíthet, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek ilyen vakcinát gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket. Tart a válaszok begyűjtése, és úgy tűnik, hogy megoldódik a kérdés - mondta.

Hozzátette: a gyerekeknek nem lesz bajuk, ha néhány héttel, vagy egy hónappal később kapják meg a BCG-oltást. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője múlt pénteken Budapesten jelentette be, hogy az ÁNTSZ globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását.

Ez azt jelenti, hogy a csecsemők nem a szokásos rendben, vagyis a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem amint az oltóanyag rendelkezésre áll - közölte Dánielisz Ágnes.

Hozzátette: az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható, a rendelkezésre álló oltóanyagot pedig úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek minél hamarabb megkapják a vakcinát.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.