brusszel


Mintegy hatezer dolgozójától válhat meg Dél-Afrikában egy bányavállalat

Figyelő Online
2015.07.24  16:20   
mail
nyomtatás
A világ egyik legnagyobb platinakitermelő bányászati vállalata, a brit Lonmin arra készül, hogy elbocsátásokat hajt végre a Dél-afrikai Köztársaságban.
A pénteken bejelentett intézkedések várhatóan hatezer embert érintenek a vállalat 28 ezer dolgozójából.

A döntés oka a nyersanyag világpiaci árának csökkenése és a kitermelés drágulása. Ben Magara, a Lonmin vezérigazgatója elmondta: mintegy 1300 dolgozó esetében már korábban tervbe vett önkéntes távozásról vagy korai nyugdíjazásról van szó.

Dél-Afrika a világ platinatartalékainak négyötödét birtokolja. Május óta a platina ára azonban 14,4 százalékkal csökkent, az utóbbi négy év alatt pedig a harmadával esett. "A befektetők, alkalmazottak és az összes partnervállalat hosszú távú érdekeinek szem előtt tartásával, a világpiaci túlkínálat és a magas kitermelési költségek ellensúlyozására döntött az igazgatótanács a Hossy és Newman aknák bezárásáról" - áll a Lonmin közleményében.

A vállalat 2011 óta nem fizetett osztalékot. A platinakitermelő vállalat 90 millió dolláros veszteséget termelt 2014 októbere és 2015 márciusa közötti fél évben, az egy évvel korábbi 213 millió dolláros veszteség után.

A helyzetet bonyolítja, hogy Dél-Afrikában 25 százalékos a munkanélküliség, és a szakszervezetek harciasan lépnek fel érdekeikért. A bányászok egyik sztrájkját 2012-ben a rendőrség fojtotta el, ennek során 34 ember életét vesztette.

Joseph Mathunjwa, a bányászok és építőipari munkások szakszervezetének (AMCU) elnöke a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy még nem értesült a Lonmin elbocsátási tervéről. Mathunjwa volt a vezetője a tavaly öt hónapig tartó bányászsztrájknak, amely során 20 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk az érdekvédőknek.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.