brusszel


Közeleg az elmúlt 13 év legnagyobb NATO-hadgyakorlata

Figyelő Online - Berta Szilárd
2015.07.28  15:03   
mail
nyomtatás
Az Észak- Atlanti Szövetség a 2002 óta eltelt időszak legjelentősebb katonai gyakorlatára készül, amelyet a Földközi-tenger térségében tartanak, és a szervezet érdekeit sértő katonai fenyegetésekkel szembeni fellépésen lesz a hangsúly.
Egyrészt a Szövetségnek nemcsak a keletről érkező fenyegetésekre kell megtalálni a megfelelő választ, hanem fel kell készülnie a délről érkező kihívások kezelésére is. Az olaszországi, a spanyolországi és a portugáliai partok jelentős mértékben ki vannak téve a migránsok érkezéséből fakadó nehézségeknek, és a Szövetség tagjai érdekeltek az Iszlám Állam által jelentett, valamint a Líbiából és Szíriából érkező egyéb fenyegetések kezelésében is.

Mindenekelőtt azonban a 2014-es gyakorlathoz hasonlóan első számú feladatként a 2012-es chicagói csúcstalálkozón elfogadott, a NATO-tagállamok fegyveres erői közötti interoperabilitás növelését szolgáló Összekapcsolt Haderők Kezdeményezésben (Connected Forces Initiative - CFI) kitűzött célok minél hatékonyabb megvalósulásához való hozzájárulás jelenik meg. A tervezett gyakorlat 2015. október 3-ától november 6-áig fog tartani, és az előzetes tervek alapján körülbelül 30 ország 36 000 katonája vesz részt rajta. Érdemes összehasonlítanunk, a tavalyi, 2014. november 17-én megrendezett Trident Juncture gyakorlattal, amelyet közvetlenül a 2014-es walesi csúcstalálkozó után hajtottak végre, hiszen ekkor még mindössze 1255 személy vett részt az eseményen, melyből jól látszik, hogy a NATO az utóbbi időben milyen nagy hangsúlyt próbál helyezni a tagországok haderői közötti együttműködési képesség tökéletesítésére.

A NATO tagállamai mellett a hadgyakorlaton több partner is részt vesz, úgy mint Svédország, Ausztria illetve az Afrikai Unió. Hans-Lothar Domröse tábornok, a brunssumi Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (Joint Force Command Headquarters - JFC-HQ) parancsnoka szerint a gyakorlat bárki számára nyitott, így hajlandóságuk esetén akár Oroszország megfigyelői is részt vehetnek az eseményen.


Az idén eddig megrendezett hadgyakorlatok során már elkezdték tesztelni és kiképezni a 2014-es walesi csúcstalálkozó egyik legfőbb eredményeként létrejött Készenléti Akcióterv fontos részét képező ,,Lándzsahegy", vagy hivatalos nevén a NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Erejét (NATO Very High Readiness Joint Task Force; továbbiakban: VJTF). A VJTF erőit a NATO Reagáló Erő (NATO Response Force; továbbiakban: NRF) keretén belül hozták létre. A körülbelül 5000 főből álló összhaderőnemi erőcsomagra a közelmúltban tett bejelentés alapján - a korábbiaktól eltérően 30 000 fő helyett - 40 000 fősre tervezett NRF erőinek egyfajta elsődleges válaszadási erőiként tekinthetünk, amelyet elsősorban a hibrid hadviselés elleni hatékony fellépés és elrettentés érdekében hoztak létre.

2014. április 7-10. között a ,,Noble Jump I" keretein belül már megkezdődött a VJTF erőinek kiképzése, amely során főként repülőterek illetve behajózási pontok elfoglalása, illetve megtámadása elleni fellépésre készültek a csapatok. 2014. június 9 és 19. között tovább folytatódott a kiképzési sorozat nyugat Lengyelországban, ahol ,,Noble Jump II"-n belül harcászati szintű műveletek végrehajtásának gyakorlásával egy esetlegesen kialakuló válság kezelésére kellett felkészülniük a résztvevő alakulatoknak. Mindemellett érdemes megjegyeznünk, hogy a Szövetség tagjai az elkövetkező időszakban a Trident Juncture-al összefonódó, további 18 nemzeti gyakorlatot fognak tartani.

Természetesen a VJTF erőinek kiképzése a mediterrán térségben is jelentős szerepet fog kap. Hans-Lothar Domröse tábornok szerint a szervezetnek fel kell készülnie minden egyes támadásra, amely a NATO-t Észak-Amerikától, Európáig érintheti. A legjelentősebb kihívást a nagy távolságok gyors és hatékony leküzdéséhez szükséges képességek terén fennálló hiányosságok jelentik, amelyet a tábornok új tényezőként kezelt. A gyakorlat egyik fő célja azért az, hogy minél megfelelőbb választ találjanak erre a problémára, és ennek révén valóban a legfőbb reagáló erőként lehessen tekinteni a VJTF-re. Itt érdemes kitérnünk a Krím- félsziget ellen elkövetett gyors lefolyású orosz agresszióra, amely meglepetésként érte Ukrajnát illetve a NATO-t is, amelynek fel kell készülnie Oroszországtól tartó kelet-európai tagállamainak hatékony védelmére.

A Trident Juncture 2015 alapvetően két tényezőből fő részből fog állni:

Egyrészt az október 3 és 16 között zajló Command Post Excercise (CPX) elnevezésű gyakorlatból, amely stratégiai és műveleti szinten fog értékelési és hitelesítési feladatokat ellátni az Európai Unióval és az Afrikai Unióval karöltve.
Másrészt pedig az október 21 és november 6 közötti Live Excercise (LIVEX) részből, amely során a fegyveres erők harcászati szintű műveletek végrehajtását fogják gyakorolni.

A gyakorlat fő célkitűzése, hogy a dinamikusan változó környezeti hatásokra megfelelő választ tudjanak adni, mind a NATO parancsnokai, mind pedig az NRF végrehajtó állományt képező katonák. Domröse tábornok hozzátette, hogy a magas készenlétű szárazföldi, légi és tengeri alakulatok a számukra megszabott feladatokat fejlett haditechnikai eszközökkel, a katonai műveletek teljes spektrumában hajtják végre. Mindemellett kiemelte, hogy a NATO legfontosabb célja továbbra is az, hogy fenntartsa a szervezet védelmi ernyője alá tartozó tagállamok lakosságának, területeinek és értékeinek biztonságát, melyhez remélhetőleg jelentősen hozzájárul a nagymértékben kibővített NRF, és az interoperabilitás növelését szolgáló Trident Juncture 2015 hadgyakorlat is.

 

A rovatot a www.biztonsagpolitika.hu honlap üzemeltetője a Strategic Assistance and Support Group Kft. támogatja.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.