brusszel


Gyors felderítés kell!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.07.28  20:21   
mail
nyomtatás
A felderítési idő drasztikus csökkentésére van szükség az IT biztonság növelésére - állapítja meg a Cisco évközi biztonsági jelentése.

A Cisco közzétette évközi IT biztonsági jelentését, amely az intelligens fenyegetéseket és a kiberbiztonsági trendeket vizsgálja. A Cisco 2015 Midyear Security Report a Flash programhoz köthető veszélyek mellett felhívja a figyelmet a zsaroló programok fejlődésére és a Dridex trójai program folyamatosan átalakuló támadási módszereire is.

A jelentés egyik fontos következtetése, hogy az egyre szofisztikáltabb támadások korában a felderítési időt (time to detection - TTD) drasztikusan csökkenteni kell. A rosszindulatú programok és fenyegetések átlagos felderítési idejét a biztonsági iparág jelenleg 100-200 napra becsüli. Ezzel szemben a Cisco Advanced Malware Protection (AMP) megoldásának átlagos felderítési ideje csupán 46 óra. A jelentés amellett, hogy a végponti termékekkel szemben az integrált megoldások szükségességét hangsúlyozza, rávilágít a megbízható gyártókkal való együttműködés előnyeire. Emellett a vállalatoknak és intézményeknek érdemes együttműködniük olyan biztonsági szolgáltatókkal, akik iránymutatással és szükség esetén a szervezetek biztonsági átvilágításával is tudnak segíteni. Végül a Cisco jelentése arra is rámutat, hogy a gazdasági növekedés fenntartásához globális kiberbiztonsági keretrendszerre van szükség.





A jelentés fontosabb megállapításai:

- Angler: Az Angler jelenleg az egyik legkifinomultabb, széles körben használt exploit kit, amely a Flash, a Java, az Internet Explorer és a Silverlight sérülékenységeit használja ki. A Cisco Security Research jelentése szerint az Angler által fertőzött weboldalak az odalátogatók 40 százalékát megfertőzik, ami duplája a más exploit kitek által tavaly elért szintnek.

- Flash: Az Adobe Flash sérülékenységeinek kihasználása egyre növekvő mértékű - és ezek a sérülékenységek beépülnek az Angler és a Nuclear exploit kitekbe is. Ennek fő oka az automatikus javítás hiánya mellett a felhasználói oldalon keresendő: sokan nem frissítik azonnal a programot. 2015 első felében - az előző évhez képest - az Adobe Flash Player sérülékenységeinek számában 66 százalékos növekedését tapasztalt a Common Vulnerabilities and Exposure (CVE) rendszer. Ennek alapján a Flash rekordszámú sérülékenységet produkálhat 2015-ben.

- A zsarolóvírusok fejlődése: A zsarolóvírusok továbbra is rendkívül jövedelmezőek a hackerek számára, akik folyamatosan új verziókkal jelentkeznek. Ezek a programok a rendszer helyett az adatokat támadják, titkosítják a felhasználók fájljait (az üzleti adatoktól kezdve a családi fotókig), és a feloldási kulcsot csak „váltságdíj" ellenében biztosítják. A kifizetés általában olyan digitális fizetőeszközökkel történik, mint a Bitcoin.

- Dridex: Ez a támadási módszer ötvözi a spamek, a Microsoft Office makrók és a Dridex használatát. A 2015 első felében felkapottá vált támadás során az alapesetben kikapcsolt Microsoft Office makrókat pszichológiai manipuláció (social engineering) használatával visszakapcsoltatják a felhasználóval, illetve a támadók rövid, általában csak néhány órán át tartó, de állandóan változó spam kampányokat bonyolítanak le, amelyek felderítésére nem alkalmasak az egyébként hasznos védelmi funkciókat tartalmazó antivírus programok.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200