brusszel


Kelet-Európa miatt járnak rosszul az osztrákok

Figyelő Online
2015.07.29  13:50   
mail
nyomtatás
Egyes kelet-európai piacok kockázatai miatt továbbra is negatív kilátást tart érvényben az osztrák bankrendszerre a Moody's Investors Service.
A nemzetközi hitelminősítő 2009 óta tartja nyilván negatív kilátással az osztrák bankrendszert. Szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében a ház kiemeli, hogy elsősorban Bulgáriát, Horvátországot, Oroszországot és Ukrajnát sorolja az osztrák bankszektor eszközminőségét terhelő kelet-európai piacok közé.

A Moody's szerint e piacokat ingatag gazdasági környezet jellemzi, ráadásul e gazdaságok kilátásai az utóbbi hónapokban romlottak is.A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában erőteljesebb gazdasági növekedést vár az előrejelzési távlatban, mint Ausztriában. A Moody's ezekben a gazdaságokban 2,5-3 százalékos reálnövekedési ütemekkel számol, Ausztriában ugyanakkor az idén mindössze 0,5 százalékos, jövőre 1,3 százalékos GDP-bővülést valószínűsít.

A cég a kockázatosabbnak ítélt kelet-európai piacok közül Bulgáriában 1,3, Horvátországban 0,3 százalékos idei gazdasági növekedést, Oroszországban és Ukrajnában pedig recessziót jósol.

A Moody's prognózisa szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal csökken, jövőre pedig stagnál. Ukrajnában a hitelminősítő 2015 egészében 7,5 százalékos, 2016-ban további 2 százalékos GDP-visszaesést vár.A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyek - Ukrajnához hasonlóan - Oroszországban is kétévi recessziót valószínűsítenek.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi térségi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői az iráni atomprogramról született megállapodás várható olajpiaci következményeiről összeállított helyzetértékelésükben nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti ára az Irán ellen bevezetett szankciók feloldásával kapcsolatos várakozások hatására még hónapokig 60 dollár alatt marad, és akár a 2016 utáni időszakra is kitolódhat a 70 dolláros árszint újbóli elérése.Az RBS londoni elemzői szerint egy újabb olajár-sokk még tovább mélyítheti és/vagy meghosszabbíthatja az orosz recessziót. A ház jelenleg 0,5 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban 2016-ra, de értékelése szerint Oroszország jövőre is recesszióban maradhat, ha a Brent átlagára nem emelkedik 60 dollár fölé.

A Moody's szerdai londoni elemzése kimutatja, hogy a 2014. végi állapot alapján az osztrák bankrendszer 1079 milliárd eurónyi konszolidált teljes eszközállományából 294 milliárd euró - hozzávetőleg 27 százalék - a közép- és kelet-európai piaci kitettség; ebből Oroszországra 12 milliárd, Ukrajnára 3 milliárd euró jutott.

A Moody's szerint az osztrák bankok veszteségelviselő kapacitása meglehetősen korlátozott; erre vall a gyenge jövedelmezőség és a Bázel III-as szabvány alapján mért, átlagosan 11 százalékos alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési ráta, amely elmarad más európai bankpiacok tőkemegfelelési mutatóitól.A hitelminősítő - elsősorban az orosz és az ukrán vállalati és lakossági szektor romló törlesztési mérőszámai miatt - azt várja, hogy az osztrák bankrendszer problémás kinnlevőség-állománya a teljes követelésportfólión belül az idén 9 százalékra emelkedik a tavalyi év végén mért 8,8 százalékról.

A Moody's az osztrák bankrendszerre jelenleg gyengébb kilátást tart érvényben, mint a magyar bankszektorra. A cég a magyar bankrendszer kilátását a minap stabilra javította az addigi negatívról, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody's szerint a várható javuláshoz hozzájárul az is, hogy változóban van a magyar kormány alapállása a bankszektorral kapcsolatban. A hitelminősítő szerint ennek egyik megnyilvánulása volt az EBRD-vel februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.