brusszel


Ukrajna padlón, de a Richter köszöni, jól van

Figyelő Online
2015.07.30  11:06   
mail
nyomtatás
Az ukrán piac ugyan teljesen összeomlott a Richter azonban így is kellemes meglepetést tudott okozni a befektetőknek.
A vártnál sokkal jobb második negyedéves eredményeket tett közzé csütörtökön a Richter Gedeon Nyrt. A gyógyszergyártó számai elsősorban ahhoz képest néznek ki rendkívül jól, hogy több fontos piaca is gyengélkedik. Az elemzők többsége előzetesen kifejezetten pesszimista volt az oroszországi eladásokkal kapcsolatban, az ukrán piacról pedig egyértelműen tudni lehetett, hogy tulajdonképpen összeomlott. Márpedig a tavalyi első félévben még ebből a két országból származott a csoport teljes forgalmának bő negyede.

Ennek fényében kifejezetten szép teljesítmény, hogy a társaság első hat havi árbevétele nemhogy nem csökkent, de még érezhetően emelkedni is tudott: 5,3 százalékkal haladta meg az egy esztendővel korábbit. Bára az üzemi eredmény 35, az adózott nyereség pedig majd 40 százalékkal esett vissza, az előzetes várakozásoknál ez is sokkal jobb. Az Equilor szokásos reggeli elemzésében például úgy fogalmazott: a második negyedéves nettó profit a konszenzus duplájára rúgott.

Ez még úgy is szép, hogy Bogsch Erik a társaság vezérigazgatója a gyorsjelentést bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az eredményeket több egyszeri hatás is kedvező irányba befolyásolta. Mondjuk Ukrajnában nem, ott jó felével zuhant a forgalom az első félévben, a másik kritikus piacon, Oroszországban viszont bő 6 százalékkal növekedni tudott a Richter, amit részben árfolyamhatásokkal, részben a kereskedők készletezési gyakorlatával magyarázott a cégvezető.

Bár az ukrán kiesés így is komoly érvágás volt, ezt még kompenzálni tudták a bővülő piacok, ennek köszönhető a csoportszintű növekedés. Úgy is fogalmazhatunk, hogy most mutatkozott meg igazán mennyire jól döntött a Richter, amikor az elmúlt években komoly energiát fordított a földrajzi diverzifikációra. A legjobban ugyanis épp a közelmúltban felfuttatott piacok, így Nyugat-Európa, Kína és Latin-Amerika teljesített.

A kedvező első féléves számokat követően a teljes esztendőre vonatkozó előrejelzésén is javított a társaság. Míg három hónappal ezelőtt euróban 7-8 százalékos forgalomhanyatlást prognosztizáltak 2015-re, most Bogsch Erik azt mondta: a stagnálás sem elképzelhetetlen. Mivel az év eddigi szakaszában euróban is bővült a forgalom, a most adott előrejelzés azt is jelenti, hogy a második hat hónap valószínűleg nehezebb lesz a társaság számára.

Bogsch Erik szerint az ukrajnai zuhanás a jövőben is folytatódhat, és a vezérigazgató az országban még jó ideig nem számít fordulatra. Most úgy kalkulálnak, hogy észak-keleti szomszédunknál 20 millió dollár körül alakulhat a teljes éves forgalom. Ez tavaly még 73, 2013-ban pedig 93 millió volt. Lehetnek nehézségei a társaságnak Oroszországban is, az itteni teljesítményt azonban jelentősen befolyásolja, hogyan alakul az euró/rubel kurzus a következő hónapokban. Nyugat-Európában és Kínában azonban továbbra is növekedést vár a Richter, és jó eséllyel a hazai piac is bővülhet összességében az idén.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.