brusszel


A világháborúra emlékezve menetelnek

Figyelő Online
2015.08.01  10:55   
mail
nyomtatás
Zarándoklat indul az első világháború emlékére Galíciába szombaton.
A Misszió Tours utazási iroda és a Katolikus Tábori Püspökség által szervezett négynapos "történelmi és kegyeleti zarándoklaton" százan vesznek részt - mondta el Budai András, az utazási iroda munkatársa pénteken az MTI-nek.

A zarándokok az első világháborúban magyar szempontból fontossá vált galíciai városokat látogatják meg, valamint felkeresik és megkoszorúzzák a háborúban hősi halált halt magyar katonák sírjait - ismertette Budai András.

A program első lengyelországi állomása az első világháború kiemelkedően fontos csatáinak városa, Przemysl lesz. A városban található Európa harmadik legnagyobb, eredeti állapotában 45 kilométeres erődrendszere, amelyet az első világháborúban 131 ezer, köztük 60-70 ezer magyar katona védett - tette hozzá.

A zarándokok ezután Gorlicébe utaznak, majd meglátogatják a százéves évforduló alkalmából felújított luznai katonai temetőt. Onnan a magyarsághoz sok szállal kötődő, a „legmagyarabb lengyel városnak is nevezett Tarnowba" mennek, ahol felkeresik többek között Bem apó mauzóleumát, valamint a Petőfi parkot - mondta Budai András.

A zarándoklat a limanowai katonai temetőben zárul szentmisével.

A zarándokok lelki vezetője Bíró László tábori püspök lesz.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.