brusszel


Banki elszámolás - Kezdődik!

Figyelő Online
2015.08.01  15:14   
mail
nyomtatás
Augusztus elsején indul az elszámolás a forinthitelesekkel és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőkkel: a bankok szeptember 30-ig számolhatnak el érintett ügyfeleikkel.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július végi közlése szerint mintegy 3,5 millió az elszámolási kötelezettséggel érintett forinthitel-szerződések száma és 16 900 a ténylegesen devizában törlesztetteké. Ezek jellemzően kisebb összegű hitelek, például rövid futamidejű gyorskölcsön-szerződések, személyi kölcsönök, áruhitelek, amelyek kevesebb ügyfelet érintenek - mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az MTI-nek korábban.

Kifejtette, hogy az elszámolás eredményeképpen jóváírandó, visszafizetendő összeg kisebb lesz, mint a devizahiteles elszámolásban volt, mert itt nincs árfolyamrés-visszatérítés, csak a tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- és költségemelés következtében az ügyfelekre hárított terheket kell visszafizetniük a pénzintézeteknek.

Az MTI által megkeresett bankok felkészültek az elszámolásra, és egyelőre nem tapasztalnak kiemelt érdeklődést az ügyfelek részéről a témában.

Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forint alapú, vagy nem deviza alapúnak minősülő deviza-szerződéssel kapcsolatosan számolnak el. A K&H az eredetileg is forinthitellel rendelkező, és a tisztán devizahitellel rendelkező ügyfeleknek összesen 17 000 levelet postáz. A Budapest Banknál kevesebb mint 1000 forinthiteles ügyfél esetében történt egyoldalú kamatemelés, ezért őket érinti az elszámolás. A Budapest Autónál 17 500 forinthiteles szerződés esik az elszámolási törvény hatálya alá, az érintett ügyfelek 65 százaléka kap majd vissza pénzt – fűzték hozzá.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200