brusszel


Kettős játszma - kínai kereszténység

Figyelő Online - Bárka Levente András
2015.08.01  12:02   frissítve: 2015.08.07 13:44
mail
nyomtatás
Manapság a 7. legnagyobb keresztény lakossággal Kína rendelkezik, amely 2050-re akár a világ legnagyobb keresztény országa is lehet. Fenggang Yang professzor, a Purduei Egyetem szociológusa, elismert kínai vallásszakértő becslései szerint 1950 és 2010 között évente átlagosan 7 százalékkal nőtt a keresztények száma Kínán belül. Ilyen ütemben a 2010-es 5 százalékos keresztény arány 2050-re akár 67 százalékra is növekedhet.
„A keresztény panteizmus, valamint a kínai szemléletben a világot leíró Tian xia fogalma nagyon közel állnak egymáshoz, ha az erényes emberi cselekvésre vonatkozó előírásokat figyeljük. Már az első európai misszionáriusok is arra hívták föl a figyelmet, hogy Jézus és Konfuciusz hatása, tanítása és személye inkább összekötik, mint elválasztják egymástól a két kultúrát" - értékeli a két hagyomány viszonyát Sárvári Balázs, az MTA kutatója, a Corvinus Egyetem Kína-szakértője. „Egyfelől ez a kulturális alapja a Kína-EU kapcsolatok fejlődésének, másfelől viszont a kereszténység „fenyegetést" is jelent a kínai stabilitás szempontjából. A kínai hagyományban ugyanis nincs teremtő Isten, sem mennyország, így a kereszténység terjedésével az üdvözülés-motívuma is jobban áthatja majd a kínai társadalmat, ami viszont már elsősorban a társadalmi mobilitás üzenetét hordozza a stabilitással szemben."

A Pew Kutatási Központ által kiadott tanulmány szerint Kína jövőbeli vallástérképe egyelőre az adatkorlátozások miatt nem meghatározható, de ezzel kapcsolatban a Pew tanulmány három „érzékenységi" felmérést végzett a keresztény hitre váltás jövőbeli populációs hatásaira fókuszálva:

2010-ben Kína keresztény lakosságát 68 millió, vallás nélküli lakosait pedig 701 millió főre becsülték. Ezeknek a csoportoknak elsősorban a kor és nem szerinti összetételükből következtetve Kína keresztény lakossága várhatóan 2050-re 71 millióra nőhet, míg a vallásmentes populációja 663 millió főre csökkenhet.


Ilyen tendenciák mellett a kínaiak 5,4 százaléka, a Föld lakosainak pedig 31,4 százaléka lesz 2050-re keresztény. Ha Kína keresztény lakosságának aránya 2050-ig a japán szinthez közelire süllyedne (2,4 százalék), akkor ez a globális keresztény arányt 30,9 százalékra vetné vissza. Másrészről, ha a kínai keresztények a dél-koreai arányt (33,3 százalék) érnék el, akkor 437 millió kínai keresztény lenne és a világ lakosságának pedig 35,3 százaléka lenne Jézus követője.

„Bár kevés a valószínűsége, de ha az összes mostani, vallásilag bizonytalan személy megkeresztelkedne 2050-ig, akkor Kína 56,2 százaléka (734 millió fő) lehetne keresztény, a globális arányt 38,5 százalékra növelve, és a vallástalanokét 6,1 százalékra csökkentve. Az ehhez hasonló mértékű áttérések növelhetnék a kereszténység számos előnyeit a világ legnagyobb vallásaként."


Kína vallási jövőjének meghatározása felettébb bonyolult feladat, kezdve az egyének vallási hovatartozásának felfedésével kapcsolatos vonakodástól, egészen az ország belső migrációs folyamatáig; 1980 óta több mint 100 millió ember költözött be vidékről nagyvárosokba, így emiatt nehéz irányt mutatni és számolni, hogy a városiasodott keresztények elvesztették-e gyökereiket, vagy növelték a metropoliszok keresztény hányadát. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy Kína nem rendelkezik megbízható forrásokkal, hogy meghatározhassa vallási átalakulási folyamatát, de az biztos, hogy a kínai kereszténységnek mérhető nyoma lesz a világ keresztényei között.
Kapcsolódó cikkek
The Weekly Number
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.