brusszel


A brit kormány leállítaná a szakszervezeti tagsági díj automatikus fizetését

Figyelő Online
2015.08.06  13:22   
mail
nyomtatás
A konzervatív brit kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a szakszervezeti tagsági díjakat automatikusan levonják az érdekképviseleti szervezetek tagjainak fizetéséből.
A brit közszolgáltatási rendszer csaknem négymillió dolgozója fizeti így tagdíját - írta csütörtöki számában a The Daily Telegraph.

Az eljárást David Cameron kormánya azonban elavultnak és költségesnek tartja - állítása szerint évente csaknem 6,2 millió fontba kerül -, és azt tartaná megfelelőnek, ha a szakszervezeti tagok saját maguk gondoskodnának a díj rendezéséről. Ezzel nagy valószínűséggel nagy mértékben, akár több tízmillió fonttal csökkenne az érdekképviseletekhez befolyó pénz, ami a szakszervezetek, végső soron pedig a tőlük jelentős adományokat kapó ellenzéki Munkáspárt meggyengüléséhez vezetne a lap szerint.

Londonban szerdán teljes körű metrósztrájk kezdődött - alig egy hónapon belül a második -, hamarosan pedig a vasutas szakszervezetek tartanak országos munkabeszüntetést, kettőt is, az egyiket ráadásul egy munkaszüneti nappal megtoldott hosszú hétvégén augusztus végén.

A tagsági díj rendezésével kapcsolatos tervek csak egy elemét jelentik a kormány szakszervezetekre vonatkozó intézkedéscsomagjának, amelynek része az is, hogy mielőtt sztrájkot kezdenek, az érdekképviseleteknek szavazást kell tartaniuk az aktuális kérdésben, és nem hivatkozhatnak régebbi, sokszor évekkel ezelőtti szavazások eredményére.A kormány szerint ezen intézkedések célja a szakszervezetek és a tagság kapcsolatának modernizálása, illetve a nagyobb átláthatóság megteremtése, mert a munkavállalók egyszerűbben el tudják majd dönteni, hogy fizetnek tagdíjat vagy nem, illetve mely szakszervezethez akarnak csatlakozni.

A Konzervatív Párt már az előző kormányzati ciklusban le akarta állíttatni a szakszervezeti tagdíjak fizetésekből való automatikus leemelését, de koalíciós partnere, a Liberális Demokraták meggátolták ezt. A belügyminisztérium és a védelmi minisztérium azonban így is eltörölte a gyakorlatot.

A toryk a májusi parlamenti választásokon abszolút többséget szereztek, most már egyedül kormányoznak, így nincs akadálya az intézkedésnek, amely a tervek szerint jóval szélesebb kört érint majd, többek közt az állami egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozóit, a rendőröket, a tűzoltókat, a pedagógusokat és a közszolgákat, összesen tehát mintegy 3,8 millió embert.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.