brusszel


A hidegháború vége?

Figyelő Online
2015.08.09  07:00   
mail
nyomtatás
A NEMZETKÖZI HELYZET FOKOZÓDIK - Az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültségek eljutottak arra a pontra, amikor mindkét fél túl nagyot veszíthet. Így, értelmes felnőttek módjára leültek tárgyalni egymással.
Nem verve nagydobra az ügyet, az amerikaiak és az oroszok csendben kiépítettek egy operatív tárgyalócsatornát, amelynek legfontosabb feladata az ukrán válság kezelése. Amerikai részről ezt Victoria Nuland, a washingtoni külügyminisztérium feljövő csillaga, Hillary Clinton helyettese, orosz részről pedig a hasonló rangú Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes vezeti. A kezdeményezés jelentőségét aligha lehet túlbecsülni. Megteremtettek és fenntartanak ugyanis egy olyan tárgyalási utat, amelyre rávezethetik az Ukrajna-probléma, vagy annak kapcsolt részei mellett a világ más, súlyos gondjait, nem utolsó sorban a hidegháború kibontakozó új szakasza megállítását. Vélhetően mindkét fél felismerte, hogy a feszültség elérte azt a fokot, amely közvetlen katonai összecsapásba, akár atomháborúba torkollhat.

NEM NYERT SENKI

Nézzük a mérleget: Oroszország meggyengült az ukrán válság kapcsán életbe léptetett szankciók következtében. A kedvezőtlen nemzetközi gazdasági helyzet, a növekvő olaj kitermelés és a lanyha kereslet közti aránytalanság, a kínai gazdaság lelassulása, Irán olajtermelésének és exportjának bővülése miatt az orosz exportbevételek tartósan csökkentek. Nem váltak valóra a moszkvai remények, hogy 2015 első felében megfordul a tendencia és a olajár elindul felfelé, a jelenlegi hordónkénti 50-60 dollárról legalább 75-80 dollárig. Oroszország emiatt így csökkentett üzemmódba kapcsolt át. Moszkva megnyirbálta a nem-katonai kiadásokat, nő a szegénység, társadalmi feszültség és az infláció megeszi a stagnáló jövedelmeket. Ugyanakkor 2015 júliusában új haditengerészeti doktrínát hirdettek az Északi sarki területek és a Krím szerepének hangsúlyozásával és gyorsítják a hadsereg fegyverzetének korszerűsítését. Kiemelt terület a stratégiai csapásmérő nukleáris eszközök, a tengeralattjárók, az interkontinentális ballisztikus rakéták és a repülőgépek.

Céljait az Egyesült Államok sem érte el. A szankciók súlyos gondokat okoztak az oroszoknak, de nem törték meg őket. Az EU-ban is fokozódik az elégedetlenség, a széthúzás. A szankciók okozta veszteségek már jóval túl vannak a százmilliárd eurón. Déli szomszédunk, Szlovénia kormányfője, Miroslav Cerar az orosz kormányfő július végi ljubljanai látogatásán, átállva a szankciók eltörlését szorgalmazta. Az Oroszország számára kritikus, stratégiainak szánt Ukrajna-fordulat megrekedt. Kijev a csőd szélén egyensúlyoz és csak a nyugati tőkeinjekciók tartják életben gazdaságát. Egyre feszültebb a belpolitikai helyzet, a szélsőjobboldali Jobboldali Szektor puccsra készül. A keleti front egészében véve nem mozdul, a minszki megállapodásokat egyik fél sem tartja be.

Részletek a Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.