brusszel


Kiürülő Liget

Figyelő Online
2015.08.08  07:00   
mail
nyomtatás
MÚZEUMI NEGYED - Döcögve, de halad a városligeti múzeumi negyed projektje, közel sem látszik azonban gazdaságosnak a fejlesztés az általunk megismert dokumentumok alapján. A szakemberek megfeledkeztek a kieső bevételekről.
Budapesten talán senki sem érti, hogy mi szükség van a Városligetben a múzeumi negyedre. Sokan azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán el bír-e tartani a város további ilyen intézményeket, hiszen már most is inkább túlkínálat van a kulturális piacon. A kormány a nyilatkozatok szintjén nagyon szeretné a projekt megvalósulását, ám nem igazán látszik, hogy honnan lenne rá pénz. A 2016-os költségvetés tervezetében nem leltünk rá, bár Papcsák Ferenc szerint lennie kellene 30 milliárdnak. Összehasonlításul: a települési önkormányzatok múzeumra és könyvtárra összesen kapnak 20 milliárdot. Az elcsöpögtetett információkból úgy látszik, hogy a Magyar Nemzeti Galéria új épülete szinte biztosan felépül.

BÉCS ÉS BUDAPEST
A konkrétumok is igen csak érdekesek: megkaptuk a Városliget Zrt.-től a KPMG által készített megvalósíthatósági tanulmányt. A tanácsadócég éppen csak a 25 millió forintos értékhatár alatt, 24,5 millióért jutott a megbízáshoz. Ilyenkor csak három ajánlatra van szükség, és így piaci verseny nélkül tud az állami megrendelő győztest hirdetni. A közbeszerzési adatbázisból nem derül ki, hogy milyen volt a másik két ajánlat. A 2014. április 30-i szerződés után nem sokat vizsgálódtak a cégnél, május 30-án már le is adták a végleges az anyagot, vagyis egyetlen hónap alatt sikerült az adatgyűjtéssel együtt a 141 milliárdos projekt elemzése. A képekkel és grafikonokkal és címoldalakkal gazdagon illusztrált, 123 oldalas anyag gazdasági számítását nem éppen sziklaszilárdságúan megalapozottnak látszik. Rá is kérdeztünk a cégnél, hogy milyen garanciákat adnak, hogy a tanulmány számai helytállóak lesznek, milyen felelősséggel tartoznak? A cég válaszában kifejtette, hogy a tavaly május 30-ig átadott, illetve összegyűjtött információkra alapozták az anyagot. Az ezen időpont után bekövetkezett változásokra vizsgálatuk nem terjed ki. Legjobb tudomásuk szerint minden adat helytálló és pontos. Bár ezeket megbízható forrásokból gyűjtötték, nem vállalnak sem garanciát, sem felelősséget olyan adat, vélemény vagy becslés pontosságáért, amelyet mások adtak át részükre és elemzésükhöz felhasználtak.

Részletek a Figyelőben!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.