brusszel


Csaknem 90 százalékot esett a brazil állami olajcég nyeresége

Figyelő Online
2015.08.07  12:31   
mail
nyomtatás
Nagyot zuhant a brazil Petrobras állami olajvállalat eredménye az idei második negyedévben.
A nyereség az előző év azonos időszakához képest 89 százalékkal, 150 millió dollárra (42,6 milliárd forint) esett.

A cég pénteken közzétett jelentése szerint április-május-júniusban összesen 3 százalékkal, 22,64 milliárd dollárra csökkent a társaság árbevétele.

A kamat-, adófizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) ugyanakkor csaknem 22 százalékkal, 5,6 milliárd dollárra nőtt.

A csökkenő eredmény elsősorban annak következménye, hogy 362 millió dollárt költött a cég a gáz és energia, a finomítás és kereskedelem (downstream), valamint a kutatási és kitermelési (upstream) ágazatára. Emellett pedig bő 450 millió dollár váratlan kiadása is volt a vállalatnak, a Petrobras ennyiből rendezett a brazil szövetségi kormánnyal bizonyos adóügyeket.

A Petrobras a korrupciós botrányok közepette igyekszik adósságállományát szinten tartani, többek között költségcsökkentéssel, eszközök értékesítésével és a beruházási kiadások csökkentésével.

A hírek szerint a vállalat például nyilvánosan értékesítené üzemanyag-elosztó hálózatának legalább 25 százalékát. Az olajkonszern illetékesei ellen még 2009-ben indult nyomozás, az ügyészség adatai szerint mintegy 3,8 milliárd dolláros sikkasztás történt. Ez minden idők legnagyobb korrupciós botránya Brazíliában.

Az ügyben már több tucat vezető politikus mentelmi jogát függesztették fel, köztük a szenátus és a képviselőház elnökéét, és a cég több korábbi magas rangú vezetőjét őrizetbe vették hűtlen kezelés gyanújával. Dilma Rouseff államfő ellen nem emeltek vádat, és nem is nyomoznak ellene, noha a visszaélések nagy része 2003 és 2010 között történt, amikor ő volt a Petrobras igazgatótanácsának elnöke.

Még nem tárták föl, pontosan mekkora kár érte a brazil államot, de valószínűleg több milliárd dollár. A kormányzatot átható korrupció bizalmi válságot eredményezett Brazíliában, az államelnök népszerűsége augusztusban történelmi mélypontra, nyolc százalékra csökkent.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.