brusszel


Kölcsönös bekéretés

Figyelő Online
2015.08.11  13:39   
mail
nyomtatás
Hétfőn még a román külügyminisztérium kérette be a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét. Ezúttal a magyar külügybe kérették a román nagykövetet
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden hivatalába kérette Victor Micula budapesti román nagykövetet. A közleményük szerint az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta román miniszterelnök egyes - hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott - kijelentéseire, amelyekkel "Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette".

E vádak azt mutatják, hogy "a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elitélése okoz" - fogalmaztak.
A tárcánál hangsúlyozták: a Magyarországgal szembeni "román kormányzati kirohanások" már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

Ennek alapján a magyar kormány kéri, hogy a román állami vezetők a jövőben tartózkodjanak a hasonló nyilatkozatoktól - áll a közleményben.
Mindezzel Victor Ponta román kormányfő hétfői nyilatkozatára reagáltak, melyben úgy fogalmazott, hogy Magyarország provokálja Romániát, miközben az országot jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusáért, a revizionizmusáért, az oroszbarátságáért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és Magyarország most Romániát is bele akarja rángatni a botrányba.

A két fél közötta héten nem ez az első ütés váltás: hétfőn még a román külügyminisztérium kérette be a nagykövetség képviselőjét (a nagykövet épp szabadságon volt) egy interjú miatt, amit Zákonyi Botond nagykövet adott a Romania libera nevü bukaresti napilapnak. A diplomata itt egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről.
Bukarest szerint a nagykövet kijelentései Victor Pontáról elfogadhatatlanok és tiszteletlenek. "Ponta a baloldali, európai "jóságos Victor" szerepét akarta eljátszani Európában a "rossz Viktorral" szemben" - fogalmazott korábban a nagykövet.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.