brusszel


Jelentősen romlott az E.ON eredménye

Figyelő Online
2015.08.12  15:02   
mail
nyomtatás
Számottevően, éves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent az E.ON német energiaipari konszern üzemi eredménye az idei első fél évben.
Németország - és Európa - legnagyobb energiaipari vállalata szerdán közölte: 4,3 milliárd euróra (1340 milliárd forint) csökkent az üzemi eredménye 2015 első hat hónapjában.Ez azt jelzi, hogy továbbra is nehéz a hagyományos erőművek helyzete - mondta Johannes Teyssen vezérigazgató.

Az áram megawattóránkénti nagykereskedelmi ára két év alatt 20 euróval, 35 euróra csökkent, emiatt az E.ON atomerőműveinek - amelyeket 2022-ig be kell zárnia -, továbbá gázüzemű és szénerőműveinek eredménye nagyjából 30 százalékot zuhant.

Az év egészére 7,0-7,6 milliárd euró közötti üzemi eredményt vár a konszern a tavalyi 8,3 milliárd euró után.

Az ideit az átmenet évének nyilvánították az E.ON-nál; gőzerővel zajlik a konszern átalakítása, a "klasszikus" energetikai tevékenységeket ugyanis - így a fosszilis energiahordozók kitermelését, a hagyományos erőművek üzemeltetését, a földgáztárolást és a kereskedelmet - 2016-tól kiszervezik egy külön cégbe, az Uniper nevű vállalatba, amelynek 20 ezer alkalmazottja lesz.

A konszern régi nevét megtartó másik cégnél - amelynek székhelye Essenben lesz -, 40 ezer alkalmazott marad. Ez foglalkozik majd a megújuló energiaforrások kiaknázásával, az energiaellátó hálózatokkal és az ügyfélszolgálattal.

A tervek szerint az Unipert 2016 második fél évében a tőzsdére viszik.Az E.ON 1995 óta van jelen Magyarországon, ahol leányvállalatai összesen több mint 3 millió végfelhasználónak szolgáltatnak áramot és földgázt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.