brusszel


Sátorból vezényel belső forradalmat az ENSZ-gyakornok

Figyelő Online - Molnár Brigitta
2015.08.14  08:13   
mail
nyomtatás
Az új-zélandi David Hyde nagyon boldog volt, mikor megtudta, hogy az ENSZ-nél lehet gyakornok Genfben. A rendkívül magas bérleti díjak miatt viszont csak egy sátorban húzta meg magát - írja a Guardian.
A 22 éves David Hyde 11 ezer mérföldet utazott azért, hogy megkezdhesse Európában a gyakorlatát. A genfi albérletárakat azonban megfizethetetlennek találta. Nagyon gyorsan elterjedtek az interneten a képek, amiken a fiatal férfi makulátlan öltönyben, nyakában az ENSZ-kártyával áll egy kicsi kék sátor mellett.

Hyde a Genfi-tó mellett táborozott le, nem messze a botanikus kerttől. Miután a képek elterjedtek a közösségi médiában, sokan megkeresték és lakáslehetőséget ajánlottak neki.

Azonban Hyde egyiket sem fogadta el és szerdán - az ENSZ épülete előtt állva - bejelentette, hogy lemond a munkájáról. „Ez a saját döntésem volt. Azért döntöttem emellett, mert úgy érzem, hogy nagyon nehezen tudnék jelenleg a munkára koncentrálni" - mondta Hyde, aki két héttel ezelőtt kezdett el az ENSZ-nél gyakornokoskodni.

Hyde elmesélte a Tribune de Geneve-nek, hogy nagyon izgatott volt, mikor megtudta, hogy felvették gyakornoknak. Azt is hozzátette, hogy a szülei nem tudtak arról, hogy milyen körülmények között él a városban, ahol a bérleti díjak a világ legmagasabbjai közé tartoznak.

„Senki sem kényszerített arra, hogy sátorban aludjak, de a körülmények csak ezt tették lehetővé" - nyilatkozott szerdán a riportereknek. Hozzátette azt is, hogy a felvételinél nem mondott igazat, mikor megkérdezték tőle, hogy képes-e finanszírozni a kiadásait. Azonban azt is megjegyezte, hogy ha korábban az igazat mondta, akkor sehova sem vették fel gyakornoknak.

„Az ENSZ-nél már a kiválasztási folyamat elején tisztázták a helyzetet: nincs fizetés, ösztöndíj, utazási hozzájárulás, egészségügyi támogatás. Megértettem ezt, ezért csak én vagyok a felelős, hogy elvállaltam a munkát".

Hyde úgy érzi, hogy ez a helyzet nem igazságos. Ezért arra biztatta a gyakornokokat, hogy fogjanak össze és álljanak ki a jogaikért és a megbecsülésért. A gyakornokok jogaiért küzdő aktivisták felháborodtak, hogy milyen körülmények között élt Hyde. Ezen kívül azt is etikátlannak tartják, hogy a kiválasztásnál rákérdeznek a gyakornok anyagi helyzetére is.

Ahmad Fawzi, az ENSZ szóvivője arról számolt be a riportereknek, hogy a Közgyűlés egy határozata akadályozza meg a fizetést. „Nem fizethetünk, még akkor sem, ha szeretnénk. Örülnénk, ha ez a helyzet megváltozna" - nyilatkozott.
Kapcsolódó cikkek
The Guardian
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200