brusszel


Készül a jogszabály, jól járnak a társasházak

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.08.14  16:13   
mail
nyomtatás
Még az ősszel elszámolhatnak egymással a társasházak és a gázszolgáltatók.
Hamarosan elkészül az a jogszabály-tervezet, amely alapján a társasházak visszatérítést kaphatnak a gázszolgáltatójuktól. A kormány a Főgáz teljes államosításakor találta szembe magát azzal a problémával, hogy sok társasházban indokolatlanul nagy kapacitású gázfogyasztás mérőket szereltek fel a cégek. Aminek a költségét a tarifákban is elismertették a fogyasztói közösségekkel.

A Főgáz átvilágítása után, még tavasszal jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy le fogják cserélni a gázórákat az érintett társasházakban, s a cégeknek ezen felül visszatérítési kötelezettségük is keletkezik. A visszajáró összeget - mondta akkor kérdésünkre a miniszter - valószínűleg nem készpénz formájában kapják vissza a társasházak, hanem a későbbi számláikban veszik majd azt figyelembe. Vagyis alacsonyabb lesz a következő időszakban a számla, mint amennyi a tényleges fogyasztásból adódna. Lázár akkor azt is jelezte, hogy feltételezésük szerint más gázszolgáltatók esetében is hasonló lehet a helyzet, ezt is ki fogják vizsgálni. Arról nem tudott beszámolni, hogy mekkora összegről van szó, azt ugyanis akkor még nem tudták összesíteni.

A bejelentés óta eltelt néhány hónap, ezért a tegnapi Kormányinfón rákérdeztünk a miniszternél, hol tart az ügy. Válaszából annyi derült ki, hogy a kormányban dolgoznak egy jogszabályon, amely lehetővé teszi az ügy rendezését. Ez a munka hamarosan a végére ér, így vélhetően még az ősszel megtörténhet az elszámolás a gázszolgáltatók és a társasházak között.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.