brusszel


Teltházas Budapest

Figyelő Online - DEVECSAI JÁNOS-HALASKA GÁBOR-JANDÓ ZOLTÁN
2015.08.20  11:53   
mail
nyomtatás
Az elmúlt két hónapban lényegében tele voltak a fővárosi szállodák. A felfutás sokkal gyorsabb, mint az európai átlag
Ki lehet helyezni a Budapest tábla alá a megtelt feliratot - röviden így foglalható össze a nyár szállodaipari szempontból. A június végéig feldolgozott országos foglaltsági adatok is jól néznek ki, de júliusban és augusztusban ezt is sikerült felülmúlni a fővárosban. A Forma-1 és a Sziget Fesztivál a hotelek többségének lényegében teltházat hozott, de a telítettség a teljes nyarat tekintve is 80 százalék fölött alakult, amire hosszú évek óta nem volt példa. Ami a Szigetet illeti a külföldiek körében a jegyelővételek száma meghaladta 62 ezret, ami új csúcs. Mivel a közönség mintegy 70 százaléka a határokon túlról érkezett, nem túlzás állítani, hogy a fesztivál Budapest legfontosabb turisztikai eseményévé vált. A kifejezetten jó számok elsősorban annak köszönhetők, hogy Budapest továbbra is a legolcsóbb európai városok közé tartozik. A 30 legfontosabb desztináció közül jelenleg mindössze négy olyan van, ahol kevesebbet kell fizetni a szállásért, mint nálunk: Pozsony, Szófia, Vilnius és Varsó. Nyugaton jellemzően kétszer-háromszor magasabban az árak, a listát vezető Genfben pedig szinte hajszálpontosan négyszer többe kerül egy éjszaka. Így viszont ár-érték arányban valóban nem tűnik rossz választásnak a magyar főváros. Ennek persze az a hátulütője, hogy Budapestre főleg viszonylag vékony pénztárcájú turisták jönnek. A korábbi években visszaesett egy főre jutó költésük az első negyedéves adatok és lapunk kalkulációi szerint 4 százalékkal még tovább is csökkent 2014 hasonló időszakához képest.

Részletek a Figyelő hetilap augusztus 19-i, idei 34. lapszámában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.