brusszel


Csökkent a közbeszerzések száma

Figyelő Online
2015.08.27  09:21   
mail
nyomtatás
Az idei első félévben az ajánlatkérők 5622 eredményes eljárást folytattak le, 19 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában
A közbeszerzések értéke nagyobb arányban csökkent, mint az eljárások száma. Az idei első féléves 866,1 milliárd forint 25,6 százalékkal marad el a múlt év azonos időszakában mért 1163,6 milliárd forinttól. A visszaesést elsősorban a részben európai uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzések csökkenésével magyarázza a közlemény. Amíg tavaly az első félévben 3608 ilyen eljárás indult, addig idén a számuk 2290-re csökkent. Értékben a tavalyi 641,5 milliárd forint esett idén 271,7 milliárd forintra. Az ajánlatkérők a legtöbb eljárásban szolgáltatás-megrendelésre kértek ajánlatot, míg az értéket vizsgálva az építési beruházások domináltak.

A közbeszerzések számának 37,1 százaléka irányult szolgáltatásra, az árubeszerzés 31,4, míg az építési beruházás 31,3 százalékot tett ki. A 866,1 milliárd forint 41,6 százaléka volt építési beruházás, 32,1 százaléka árubeszerzés, 26,2 százaléka pedig szolgáltatás. Szembetűnő, hogy a tavalyi első félévben az építési beruházás több mint 600 milliárd forintot tett ki, ez idén alig volt több 350 milliárd forintnál. A mikro-, kis és középvállalkozások az eljárások 81,2 százalékát nyerték el idén, ami mindössze 2 százalékkal alacsonyabb a múlt év első felében mért aránynál.

Jelentősen növekedett ugyanakkor az eljárások értékéből való részesedésük - 40,7 százalékról 49 százalékra -, aminek köszönhetően 424,2 milliárd forint összegű szerződéshez jutottak. A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt az idei első félévben 535 jogorvoslati eljárás indult, ezek száma 63,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A döntőbizottság 95 esetben állapított meg jogsértést.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.