brusszel


Az új úttípussal a költségeket faragnák

Figyelő Online
2015.08.28  10:17   
mail
nyomtatás
Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint az új kategória bevezetése jelentős megtakarítást tesz lehetővé, miközben a forgalom biztonsága nem változik
Miután a magyar kormány elhatározta, hogy minden megyei jogú városnak gyorsforgalmi kapcsolattal kell rendelkeznie, felülvizsgálták a terveket, és az derült ki, hogy több helyen a műszaki tartalom nem kellően indokolt, túl van tervezve. A vizsgálatok eredménye pedig arra vezetett, hogy kell egy új úttípus, amely 2x2 sávos gyorsforgalmi út fizikai elválasztással, viszont lehetővé teszi azt, hogy eleve tervezzenek szintbeli csomópontokkal, kevesebb legyen a felüljáró, és elmaradjon a leállósáv - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1-en.

Kifejtette: az új kategória bevezetése jelentős megtakarítást tesz lehetővé, miközben a forgalom biztonsága nem változik. Így gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Békéscsabára, Kaposvárra és Egerbe. Az M gyorsút tehát egy új kategória, amelyet be kell vezetni ahhoz, hogy a tervezési munkát ki lehessen adni - mondta.
Az államtitkár kifejtette, a felülvizsgált műszaki tartalom alapján már szeptemberben kiírnak jó néhány közbeszerzési kivitelezési pályázatot, és december végéig mintegy 500 milliárd forint értékű pályázati felhívás jelenik majd meg.

Bizonyos összeghatár felett a beruházás úgynevezett nagyprojektté válik, az uniós támogatással épülő útszakasznak pedig meg kell felelnie bizonyos műszaki paramétereknek, hogy a támogatás megmaradjon - közölte Tasó László, aki emlékeztetett arra, hogy Magyarország járt már úgy, hogy nem kapta meg az uniótól remélt útépítési támogatást.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy felül kell vizsgálni a hetvenes-nyolcvanas évek óta érvényes szabványokat is, mert eddig drágán épültek rossz minőségű utak, amelyek jelentős karbantartási kapacitásokat igényelnek.
A PPP-konstrukciókról szólva az államtitkár felidézte, hogy az előző kormányok 386 milliárd forint egyösszegű beruházási költség helyett harminc évre 3200 milliárd forint rendelkezésre állási díj kifizetését vállalták, ami ebben az évben konkrétan 114, 5 milliárd forint kifizetését jelenti. Ez az összeg elviszi az útdíjbevétel felét - mondta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.