brusszel


A Facebook-ra vadászik a kormány

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.09.01  10:08   
mail
nyomtatás
Keresi, de egyelőre nem találja a megoldást a magyar kormány az internetes cégek - Facebook, Uber - megadóztatására
Nem talál fogást a Nemzetgazdasági Minisztérium az új gazdaság cégein. Lapunk Pankucsi Zoltánt, a tárca adóügyi helyettes államtitkárát kérdezte arról, hogy milyen tervei vannak a kormánynak a Facebook, az AirBnB vagy az Uber, és a hasonló cégek arányos közteherviselés alá vonására. A minisztérium képviselője egy tegnapi tájékoztatón a multik megadóztatásáról számolt be, így alkalmasnak tűnt feltenni neki a kérdést az internetes szolgáltatókról. Ezekről ugyanis köztudott, hogy bonyolult céghálókon keresztül lényegében lehetetlenné teszik az egyes államoknak, hogy adót vessenek ki rájuk. Célzottan az olyan államokban tesznek eleget „adókötelezettségeiknek", amelyek nem, vagy csak minimális adót vetnek ki a cégekre.

A helyettes államtitkár nem tagadta, hogy egy nehéz adójogi kérdésről van szó. Úgy vélte, az uniós tagállamok adószabályozásán belül éppenséggel meg lehetne találni ezeknek a cégeknek is a helyét. Azonban a vállalkozásoknak ez nem érdekük, ezek más adóstruktúrákat keresnek, melyekhez speciális céghálókat építenek ki. Olyanokat, amelyeket viszont szinte képtelenség a normál adózási keretek közé szorítani. A szaktárca keresi a lehetőségeket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál külön főosztály vizsgálja, hogy milyen adójogi technikák léteznek, de eddig nem jártak eredménnyel. Pankucsi Zoltán elismerte, egyelőre nem látják a megoldást. Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a jövő évben akkor még nem előrelépés ebben az ügyben, a helyettes államtitkár azt mondta, hogy folyamatosan dolgoznak a problémán, s amint megtalálják a megfelelő módszert, alkalmazni fogják. Hogy jövőre, hamarabb vagy később lesz, azt nem tudta megmondani.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.