brusszel


Orbán Gábor nélkül ült a jegybanki fb

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.09.01  14:37   
mail
nyomtatás
Úgy tudjuk, az NGM makrogazdasági főosztályának vezetője vette át a távozó államtitkár helyét
Bár névleg még szerepel Orbán Gábor a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjai között, a testület legutóbbi ülésén információink szerint már nem vett részt. Arról tehát szó sincs - amint azt néhány internetes hírportál írta - hogy Orbán a jegybankban folytatja pályafutását, az fb tagjaként.

Ez nem is lenne lehetséges. Orbán Gábor - aki eddig a Nemzetgazdasági Minisztériumban az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár volt, de július végén felmentették őt beosztásából - ugyanis nem pártok által jelölten, a parlament illetékes bizottsága által megszavazva került be a felügyelőbizottságba. Nem, ő a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály képviselőjeként ült a testületben, tehát delegált tag volt. Értelemszerűen a minisztériumból való távozása után az fb-ben betöltött tisztségéről is le kellett mondania.
Úgy tudjuk, a tárcát legutóbb Molnár István, az NGM makrogazdasági főosztályának vezetője képviselte a jegybanki fb ülésén. Ez vélhetően nem a végleges állapot, idővel az új, önállósuló pénzügyi államtitkárság leendő vezetője - akinek a személye még nem ismert - fogja képviselni a minisztert az üléseken.

Orbán Gábor tudomásunk szerint saját kérésére távozott a tárcától, a piaci szektorban kíván elhelyezkedni. Részben ennek a döntésnek volt a következménye, hogy az addig egységes adó- és pénzügyi államtitkárságot szétszedték két önálló egységre. A másik ok, hogy a kormányzati politikában felértékelődött az adózás, a jövőben több figyelmet kap ez a terület.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.