brusszel


Fővárosi fürdők és strandok - Rekordbevételből beruházások

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2015.09.02  14:17   
mail
nyomtatás
Rekordbevételt könyvelhet el idén a Budapest Gyógyfürdők és Hévizei (BGYH) Zrt., amelynek köszönhetően önerőből komoly fejlesztéseket valósíthat meg
A nyár utolsó hétvégéjén is több mint 50 ezer vendég fordult meg a fővárosi strandokon és fürdőkben - mutatta Szőke László vezérigazgató a friss kimutatást. Ahogy az lenni szokott, a Palatinus és a Dagály hozta a legjobb eredményt, de a többi egység is szépen teljesített. Ami pedig az egész évet illeti, 2014-hez képest 2015-ben várhatóan mintegy 50 százalékkal emelkedik a látogatók száma, s hasonló arányban nő a bevétel.

A mérleg szerinti eredmény tavaly nem egészen 1 milliárd forint volt, ebben az évben pedig remélhetőleg 1,5 milliárd forintra emelkedik - nem utolsósorban a hosszú, forró nyárnak köszönhetően, ami példátlan módon öt hőhullámot is magáénak mondhatott. Néhány strandon a zárást este 8 órára tolták ki, igaz, kissé kicsit később ébredtek, mert csak a tikkasztó nyár közepén, augusztus 1.-jén vezették be. Tapasztalataink szerint gyakran a büfék előtt is hosszú sorok álltak, amit a vezérigazgató szerint azzal a megoldással próbáltak rövidíteni, hogy a szabad ég alá is kitelepedhettek a büfések, így mondjuk egy korsó csapolt sörért már nem kellett nagy sorokat kiállni.

Tudni kell, hogy a büfések egytől egyig külsősök, azaz vállalkozók, akikkel szerződést köt a BGYH. Felvetődik a kérdés, ha a szokásosnál jobb nyár jóvoltából erősebb forgalmat produkálnak, nem kellene-e megemelni a bérleti díjakat, vagy legalább utólag valahogy a szezonhoz igazítani azokat. Szőke László azt mondja, ez a kérdés már a cégnél s felmerült, de meg kell várni, hogy kifussanak a még élő szerződések. Utána megfontolás tárgyát képezheti, hogy évről évre a forgalomhoz igazítsák a bérleti díjakat, amiben a NAV központjához bekötött pénztárgépek is segítségükre lehetnek. Ez a megoldás mindkét félnek javára válhat számításai szerint.

Az általa vezetett cég azon kevesek egyike, amely profitál a globális felmelegedésből. A BGYH, ami alig hat éve még veszteséges volt, évről évre több profitot hoz. Ehhez illően a fejlesztési tervek is impozánsak. A Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti rekonstrukciója most veszi kezdetét, amit követ majd a Gellért Gyógyfürdő hasonló műszaki megújítása, a kettő együtt több mint 3 milliárd forintba kerül. Egyik sem látványos a nagyközönség számára, de elengedhetetlen a további zavartalan működéshez. Most van soron a Paskál Strand téliesítése 1 milliárd forintért. Jövőre pedig Budapest legrégebbi és legszebb fekvésű strandfürdőjének, a Csillaghegyinek a fejlesztése kezdődik 1,5-2 milliárd forintért. És mindezt önerőből teszi a BGYH. A fővárosi vállalat immár ötödik éve nem szorul támogatásra, s a folyamatosan javuló teljesítményének köszönhetően belevághat a beruházásokba.

„Lesz rá pénzünk, hogy megcsináljuk. A tervbe vett fejlesztésekhez nem igénylünk külön fővárosi támogatást, elegendő, ha a főváros azzal segít minket, hogy az osztalékot nálunk hagyja fejlesztésekre." - így Szőke László vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.