brusszel


Velünk él a feudalizmus?

Figyelő Online - BUCSKY PÉTER, DÓZSA GYÖRGY
2015.09.05  14:00   
mail
nyomtatás
Kelet-Európában, ahol nem jöttek létre a „szabadság kis körei", a strukturális szabadsághiány beépült a lelkekbe. Európa keleti és déli régiójának országaiban kisebbségben vannak a cselekvők.
Egy 2008-as európai érték-kutatás eredményeit ismertette a Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpont két kutatója, Csepeli György és Prazsák Gergő. A felmérés során európai országok társadalmainak tulajdonságait mérték, amiből kirajzolódik, hogy mennyire jelennek meg a kapitalizmus és a feudalizmus jellemzői. Európán belül több láthatatlan határ is van a mai napig, ami a középkorra vezethető vissza, és a társadalmak tulajdonságaiban a mai napig tetten érhetők. Nem könnyű feladat mérhetően megragadni a társadalmak tulajdonságait, de jól irányzott kérdésekkel mégis sokat megtudhatunk. A felmérések nem szolgáltak óriási meglepetéssel: a skandináv és az észak-nyugat európai országok jóval inkább nyitottabbak, toleránsabbak és polgáraik jobban vágynak az önmegvalósításra, ahogy azt a protestáns eszménykép is sugallja. Ezzel szemben leginkább a balkáni és kelet-európai országok állnak, ahol frusztráltabbak és kevésbé boldogabbak az emberek. Emellett sokkal nagyobb igényük van a hierarchikus berendezkedésre is. Azt eddig is tudtuk, hogy a magyarok nem igazán boldogok vagy elégedettek az életükkel, az OECD felmérése szerint is a magyarok a görögök után a legkevésbé elégedettek az életükkel a fejlett országok között.

Részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.