brusszel


Vagyonbevallást készített Nigéria elnöke

Figyelő Online
2015.09.06  18:03   
mail
nyomtatás
Az átláthatóság követelményének alátámasztása céljából Nigéria vezetője, Muhammadu Buhari nyilvánosságra hozta, hogy folyószámláján 150 ezer US dollárt tartanak nyilván.
Nigériában törvény írja elő, hogy a politikusok tárják fel vagyoni helyzetüket az Eljárásjogi Hivatal előtt. A Hivatalnak egy bilincs látható a honlapján, valójában azonban meglehetősen tehetetlen intézmény ahhoz képest, hogy 1989 óta feladata „a nigériai közszolgálat területén felmerülő korrupciós gyakorlat ellenőrzés alá vétele."
A törvény szerint a vezetőknek akkor is vagyonbevallást kell tenniük, amikor hivatalaikat elhagyják.

 

Muhammadu Buhari az első ellenzéki politikus, aki országos választást tudott nyerni.





Muhammadu Buhari 
Az egykori katonai vezetőt márciusban választották meg, elsősorban azért, mert megígérte, hogy harcolni fog a korrupció ellen és biztonságot teremt az országban.

A korrupció nagy probléma Afrika legnagyobb gazdaságában. Muhammadu Buhari az elmúlt hónapban kijelentette, hogy az ország költségvetéséből 150 milliárd US dollárnyi összeg hiányzik.

A BBC tudósítója szerint a Buhari által bevallott 150 ezer US dollár aprópénz egy nigériai politikus számára, de az ország legtöbb lakosa számára egy kész vagyon.

A vagyontárgyak listáját nem kell nyilvánosságra hozni, de Buhari tábornok környezete, amely hosszú ideje sulykolja, hogy az elnök a szikár életvitel híve, úgy ítélte meg, hogy az elnök „spártai életmódjának" bemutatása segíteni fog a korrupció elleni harcban. Az elnök és helyettese vagyontárgyainak listáját ezért nyilvánosságra hozták.

Buhari elnök vagyontárgyai:

 Öt lakás, két agyagkunyhó és farm
 Egy gyümölcsös és egy állattartó farm 270 tehénnel
 25 birka, 5 ló és egy csomó baromfi
 Üzletrész 3 gazdasági társaságban
 Két műveletlen földdarab
 Két, megtakarításokból vett gépkocsi

Yemi Osinbajo alelnök, aki sikeres jogász és Nigéria egyik legnagyobb templomának lelkipásztora, sokkal gazdagabb. Az ő bankszámláin 1,4 millió US dollár található.

Vagyonbevallásában az alelnök ismertette, hogy tulajdonában áll egy négy hálószobás rezidencia, egy háromszobás lakás, egy kétszobás lakás és egy két hálószobás, jelzáloggal terhelt ingatlan Bedfordban, az Egyesült Királyságban.

Yemi Osinbajo politikai karrierje akkor kezdődött, amikor 2007-ben Lagos tartomány igazságügyi kormánybiztosának nevezték ki. A posztot nyolc éven át töltötte be.

A nyilatkozat nem tartalmazza az elnök és az alelnök teljes vagyonának értékét, arra hivatkozva, hogy a dokumentumokat benyújtották az Eljárásjogi Hivatalhoz és csak akkor kerülnek nyilvánosságra, ha az ellenőrzési folyamat lezajlott.

Az első nigériai elnök, aki nyilvános vagyonbevallást készített, Umaru Yar'Adua volt. A 2007-ben készített bevallás 5 millió US dollár értékű vagyonról adott számot.

 

Muhammadu Buhari elődjét, Goddluck Jonathant keményen bírálták azért, mert vagyonbevallását, amelyet egyébként benyújtott az Eljárásjogi Hivatalhoz, nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.
Az elsőszámú vezetők vagyonbevallásainak nyilvánosságra hozatala után számos politikus lehet az afrikai országban, akik most idegesen fontolgatják, mi történik, ha vagyonukat összevetik az elnökével, aki még agyagkunyhóit és birkáit is felsorolta értéktárgyai között. 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.