brusszel


Juncker megtette javaslatát Magyarországgal kapcsolatban

Figyelő Online
2015.09.07  13:29   frissítve: 2015.09.07 13:42
mail
nyomtatás
Egy névtelen forrás szerint Magyarországtól 54 ezer menekültet venne át a többi uniós tagállam. Angela Merkel német kancellár a dublini szabályok betartására figyelmeztetett. Franciaország befogad 24 ezer menekültet, ezt már Francois Hollande államfő jelentette be.

Egy neve mellőzését kérő uniós forrás hétfőn megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.
Juncker szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén vázolja a drámaivá vált európai menekülthelyzet kezelését célzó legújabb elgondolásait.

Májusban a brüsszeli bizottság még azt indítványozta, hogy Olaszországot és Görögországot összesen 40 ezer fővel tehermentesítsék a többiek, országonként meghatározott, kötelező kvótarendszer alapján. A kötelező kvóták gondolata a tagállamok képviselői között nem kapta meg a szükséges mértékű támogatottságot, de a legtöbb tagállam önként vállalta több-kevesebb menekült átvételét.

Időközben az illegális bevándorlók száma rohamosan nőtt, és az EU immár a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országok között ismeri el - Olaszország és Görögország mellett - Magyarországot is.

Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. E 120 ezres létszámból a legtöbbet - 31 és fél ezer embert - Németország vállalja, Franciaország pedig 24 ezret.

A dublini szabályokat valamennyi uniós tagállamnak be kell tartania, az európai menekültválságot pedig közösen kell megoldani - jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben.

Merkel szerint a megoldás a szolidaritás

Angela Merkel a koalíciós pártok vezetőinek hétfőre virradó éjjel tartott egyeztetése után az alkancellárral, Sigmar Gabriellel tartott sajtótájékoztatóján a Magyarországról indult menedékkérők érkezésére utalva azt mondta, hogy „mozgalmas, részben lélegzetelállító hétvégén vagyunk túl", és köszönet jár a hatóságoknak és az önkénteseknek a rendkívüli helyzetben végzett munkáért. Hangsúlyozta, hogy a menedékkérők fogadása olyan „képet" alkotott Németországról, amelyre mindenki büszke lehet. Hozzátette: „a hétvégén hozott döntés ellenére Dublin III. érvényes". „Erről a magyar miniszterelnökkel is beszéltem" - mondta Angela Merkel. A menekültválságot csak „európai szolidaritással" lehet megoldani - húzta alá.

Hollande: Kezelhető a helyzet


Hétfőn Francois Hollande francia államfőjelentette be, hogy Franciaország befogad 24 ezer menekültet a következő két évben az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján. A migránsok áradata okozta válsághelyzet az Európai Unió kapuinál a francia államfő szerint „kezelhető".„Az Európai Bizottság 120 ezer menekült elosztását fogja javasolni (az uniós tagállamok között) a következő két évben, ami 24 ezer ember Franciaország számára. Megcsináljuk" - fogalmazott Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Azt is jelezte, hogy Franciaország kész megrendezni egy nemzetközi konferenciát a menekültek helyzetéről Párizsban.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.