brusszel


Csúszhat a kormány átalakítása?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.09.08  12:28   
mail
nyomtatás
Orbán Viktor túl van a miniszteri konzultációkon, de nem biztos, hogy szeptember közepéig megszületnek a döntések a kormány átalakításáról.
Nincs kőbe vésve, hogy Orbán Viktor szeptember 15-ig döntést hoz a kormány átalakításáról - értesült a Figyelő. Korábban azt lehetett hallani, hogy szeptember közepéig eldől, ki marad, ki megy a kormányból, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is ezt az időpontot jelölte meg. Most viszont olyan jelzést kaptunk, hogy kizárólag a miniszterelnökön múlik, mikor kerül sor cserékre.

Bár forrásunk erre nem tért ki, de nem kizárt, hogy a menekülthelyzet miatt csúszik a kabinet átalakítása. Ilyenre nyáron már volt példa: a tárcák egy éves teljesítményének értékelését ugyanis eredetileg június végéig kellett volna lezárni, de a déli határon egyre feszültebbé váló helyzet miatt nem sikerült tartani ezt a határidőt. Ugyanígy arról volt szó a nyár elején, hogy július elején tartják meg a tapasztalatokat, elemzéseket összegző belső kormányzati konferenciát, aminek irányt kellene mutatnia a következő évekre. Ezt sem tartották meg a kijelölt időpontban.

Elképzelhető tehát, hogy most, amikor igazán élesbe fordult a migránsügy, az átalakítást elnapolja a miniszterelnök. Úgy tudjuk, a tárcák vezetőivel már konzultált, pontosabban, ahogy nyilatkozónk fogalmazott: „akikkel kellett, már leült beszélni". Vagyis az átalakítás előfeltételének tekintett konzultációs sorozat lezárult, a személyi döntésekhez szükséges háttérinformációk eljutottak Orbán Viktorhoz.

Ami a személycseréket illeti, a várakozások szerint államtitkári szinten lesznek változások. Hende Csaba hétfőn bejelentett lemondása nem tartozik ide, őt a határzár miatt elégedetlen miniszterelnök kritikája miatt kényszerült távozni posztjáról.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.