brusszel


Ez nem az egymásra mutogatás ideje

Figyelő Online - Inotai Edit
2015.09.10  07:30   
mail
nyomtatás
Visszautasítja és cinikusnak nevezte a magyar kormány kritikáját a lapunknak nyilatkozó német külügyi államminiszter. A szociáldemokrata politikus arra figyelmeztet, hogy a szolidaritás kétirányú utca, és nem értik hogy a magyar kormány miért nem kért EU-s vagy német segítséget. Interjú Michael Roth-tal.
- Belebukhat-e az Európai Unió a menekültügybe? A tagállamok véleménye egyelőre fényévekre van egymástól, nem nagyon körvonalazódik közös megoldás.
- Sokkal többről van szó, mint a konkrét helyzetről, a tét már a hitelességünk. A szolidaritás és a humanitás Európa alapértékei közé tartoznak, amelyeket mindenképp meg kell védenünk. A menekültekkel valószolidáris bánásmód óriási próbatétel, és ezzel csak közösen tudunk csak megbirkózni.

- Magyarország pénteken az osztrák határra szállította a menekülteket, Németország és Ausztria pedig beengedte a papírok nélkül érkezőket. Ezzel megbukott a dublini rendszer?
- Nemcsak az európai jogszabályokat kell betartani, hanem a genfi menekültügyi konvenciót is, ami emberi és humánus elbánást ír elő a menekültekkel szemben. A kialakult humanitárius szükséghelyzet mindannyiunkra kötelességeket ró, hogy a lehető leggyorsabban segítsünk a menekülteknek és biztonságos körülményeket teremtsünk nekik. A menekültek regisztrációját egyébként továbbra is elvárjuk azoktól az országoktól, ahol belépnek.

- Csakhogy a magyar hatóságok arra panaszkodnak, hogy a menekültek nem hajlandóak erre, megtagadják, hogy bemenjenek a befogadó állomásokra.
- A magyar társadalom részéről óriási volt a segítőkészség a menekültek felé, ezt mindenképpen szeretném elismerni. De a hatóságok részéről nem láttam azt a fajta befogadói kultúrát, amit Németországban elvárunk.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.