brusszel


Simicska miatt nem Vajnáé még a TV2?

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2015.09.10  12:35   
mail
nyomtatás
Piaci pletykák szerint Simicska Lajos blokkolja a TV2 eladását. A csatornát az állami hirdetések elmaradása fojtogatja.
A Simicska-lapokhoz hasonló mértékben csökkent az állami hirdetések száma a tavaly még komoly közpénzeket behúzó TV2-nél, ami gondot is okozhat a céget 2013 végén megvásárló menedzser-tulajdonosoknak. A másodikszámú hazai kereskedelmi csatornát a korábbi tulajdonos ProSiebenSat.1 (P7S1) ugyanis egy úgynevezett eladói hitel (vendor loan) konstrukcióban értékesítette, amelynek lényege, hogy a vevők az eladási árat bizonyos, a szerződésben meghatározott idő alatt törlesztik. Amennyiben ez elmarad a csatorna visszaszállhat a P7S1-re. Több szakértő az állami hirdetések tavalyi látványos megugrását látva épp ezért sejtett a kezdetektől kormányzati köröket a tranzakció mögött.

Viszonylag hamar elterjedt a piacon az a pletyka, hogy a csatorna tulajdonlása a politikai és gazdasági háttéremberek háborújának egyik első olyan csatája volt, ahol Simicska Lajosnak kellett visszavonulót fújnia a Habony Árpád, Rogán Antal és Andy Vajna nevével fémjelzett csoporttal szemben. Az elmúlt hónapokban többször lehetett arról hallani, hogy a TV2 végül a területen nem teljesen járatlan Vajna kezében landolhat. Erre azonban mindeddig nem került sor, annak ellenére sem, hogy a TV2 tulajdonosainak legutóbb állítólag augusztus végén kellett kifizetnie egy részletet a már említett eladói hitelből, erről pedig nagyon sokan úgy vélték, hogy állami források híján nem fog menni.

Lapunknak piaci szereplők most azt mesélték, hogy a tranzakció csúszása valószínűleg nem teljesen független Simicska Lajostól. Az elmélet szerint az egykori kormányközeli vállalkozót ugyanis nem sikerült teljesen kigolyózni a TV2 mögül: a vendor loan törlesztését állítólag részben továbbra is ő finanszírozza, és az újabb tulajdonosváltásra sem kerülhet sor anélkül, hogy rá ne bólintana.

További részleteket az állami reklámköltésekről a Figyelő csütörtökön megjelent számában olvashat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.