brusszel


Simicskó több pénzt kap

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.09.10  15:57   
mail
nyomtatás
Sokkal több forrást biztosít a kormány jövőre a honvédelemnek.

Jelentősen emelkedik a Honvédelmi Minisztérium költségvetési kerete 2016-ban - válaszolta a Figyelőnek Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt kérdeztük, hogy elődjéhez, Hende Csabához képest bővebb eszköztárral gazdálkodhat-e az új honvédelmi miniszter, Simicskó István. Lázár elmondta, nagyra tartja azt a munkát, amit Hende végzett a HM élén, elismeréssel beszélt a volt tárcavezető tevékenységéről.

Nincs szükség előzetesen a parlamenti eskü letételéhez ahhoz, hogy Simicskó teljes körű felhatalmazással vezesse hivatalát - válaszolt egy másik kérdésünkre Lázár. Bár az Alaptörvény szerint a kormány tagjának esküt kell tennie az Országgyűlés előtt. Lázár szerint tehát nincs ex-lex helyzet, a köztársasági elnök általi kinevezéssel Simicskó el tudja látni a feladatát. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy a honvédelmi tárcánál várhatók-e további személycserék, mint mondta, a személyi kérdésekben az új miniszternek kell döntenie.

Ehhez kapcsolódóan kérdeztük meg, hogy szeptember 15-én várható-e hivatalos bejelentés a kormány átalakításáról. Korábban ezt a dátumot jelölték meg a kormányban, ameddig a miniszterelnök meghozza a döntést az államtitkárok cseréjéről. Lázár azt mondta, hogy az átalakítás folyamatos, "lám, most is miniszter lett az egyik államtitkár". Ezzel Simicskó kinevezésére utalt. Más lap munkatársának az új egészségügyi és sportügyi államtitkár kinevezésére vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy "messze van még szeptember közepe".

A Figyelő korábban úgy értesült, hogy a tervekkel szemben mégsem biztos, hogy megszületnek a döntések az említett határidőig.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.