brusszel


A Munkáspárt újra régi lesz?

Figyelő Online
2015.09.13  17:30   
mail
nyomtatás
A Munkáspárt vezetői posztját utcahosszal elnyerő Jeremy Corbyn hozzákezdett árnyék-kormánya összeállításához.
A veterán baloldali politikusnak - aki eddig semmiféle pártbeli tisztséget nem viselt - David Cameron elleni, első parlamenti csatájára is készülnie kell.
A szavazatok 60 százalékát megszerző új vezető azt ígérte, hogy „egyesíteni" fogja a pártot. Ez nem lesz egyszerű feladat számára, mert mindig kívülálló volt, lázadó saját pártján belül. Nehéz lesz lojalitást várnia kollégáitól, hiszen ő maga ritkán tanúsított ilyesmit.


Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn győzelme az árnyékkormány tagjainak tömeges kivonulásához vezetett.
A párt befolyásos tagjai, közöttük előde, Ed Miliband és a korábbi miniszterelnök-helyettes, Lord Prescott arra szólították fel a párt parlamenti képviselőit: sorakozzanak fel Jeremy Corbyn mögött, mivel a párt tagjai erős felhatalmazással ruházták fel.
Az Islington North választókerület képviselőjétől sokan elvárják, hogy a párt valamennyi csoportosulásával számoljon, ne csak a baloldali képviselők azon kis létszámú körével, akik jelöltségét támogatták.
Tartsunk össze

Jeremy Corbyn a várakozások szerint egyelőre nem nevezi meg új árnyék-kormányának tagjait.
A versenyben alulmaradt pályázók, Yvette Cooper és Liz Kendall, az árnyék oktatási miniszter Tristram Hunt, az árnyék munka-és nyugdíjügyi miniszter, Rachel Reeves és az árnyék-pénzügyminiszter, Chris Leslie bejelentették, hogy nem működnek együtt Jeremy Corbynnal.
Egy másik vesztes, az árnyék egészségügyi miniszter Andy Burnham azonban nem kívánt nyilatkozni, Chuka Umunna, az árnyék-kormány vállalkozás-ügyi minisztere, aki jelöltségét korán visszavonta, pedig azt mondta, hogy a pártnak az új vezető mögött „össze kell zárnia."
Jeremy Corbyn esélytelenként kezdte a három hónapos versengést. A megszorítások ellen megfogalmazott üzenete, a brit nukleáris erő felszámolásának, valamint a vasutak és a fő közszolgáltatók újra-államosításának ígérete azonban nagy lelkesedést váltott ki és elsöprő győzelmet eredményezett számára.
Győzelmét követően, egy londoni kocsmában tartott beszédében támogatóinak azt mondta, hogy „nagy csatákra lehet számítani", és, hogy „demokratizálni kell a párton belüli döntéshozatal rendjét."
Jeremy Corbyn, aki 32 éves karrierje során mindvégig egyszerű parlamenti képviselő volt, kijelentette, hogy olyan társadalmat kíván építeni, amely „szociális értékeken" alapul. Elismerte azonban, hogy a Munkáspárt vezetése számára „bonyolult feladatot" jelent majd.
Valószínű, hogy az új elnök továbbra is részt vesz nyilvános rendezvényeken és, ígéretének megfelelően, a Munkáspárt figyelmét a fiatal támogatókra összpontosítja.
A Konzervatív Párt véleményét Michael Fallon védelmi miniszter foglalta össze, aki azt mondta, hogy új vezetésével a Munkáspárt a gazdaság működőképessége, az ország és a családok biztonsága tekintetében komoly kockázati tényezővé vált.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.