brusszel


Zsíros média-üzlet a szavazatokért cserébe

Figyelő Online
2015.09.15  11:54   
mail
nyomtatás
A svájci ügyészség kivizsgálja a 2010. és a 2014. évi labdarúgó-világbajnokság média jogainak értékesítését.
A vizsgálat azt követően indul el, hogy nyilvánosságra került: a Labdarúgó Világszövetség (Fifa) piaci értékük alatt adta el a média-jogokat a karibi labdarúgó-szövetségnek.
A Fifa azt állította, hogy a karibi csoporttal kötött megállapodás sokkal többet ígért a világszövetségnek, mint az ügylet megkötésekor kifizetett összeg.
Az Egyesült Államok és Svájc hatóságai is közölték, hogy széleskörű Fifa-vizsgálatot folytatnak.
Svájc főügyésze, Michael Lauber egy sajtókonferencián azt mondta: az ügyészek felmérik, valóban indokolt-e a média-jogokról kötött szerződés vizsgálata. Hozzátette, hogy a munka egyelőre nagyon az elején jár.

A szerződés

A legutóbbi svájci vizsgálat kiterjed egy 2005. évi szerződésre is, amely a 2010. és a 2014. évi világbajnokságok közvetítésére vonatkozik a Karib-tenger egyes térségeiben. Pénteken a svájci SRF televízió azt jelentette, hogy a Fifa a média-jogokat 600 ezer dollárért ruházta át a Karibi Labdarúgó Szövetségre (CFU). Az elhangzottak szerint Jack Warner, a CFU akkori vezetője a Fifa-tól megszerzett jogokat egy, a saját tulajdonában álló társaságnak adta át, majd 15 és 20 millió dollár közötti összegért újra értékesítette.

Az SRF honlapján olvashatóak a szerződés egyes részletei, amelyekből kiderül, hogy a dokumentumot a Fifa korábbi vezetője, Sepp Blatter és Jack Werner személyesen írták alá.
A Fifa egy közleményben azt állította, hogy a CFU a szerződés megkötésekor átutalt összeghez képest további kifizetésekre is kötelezettséget vállalt, és azt ígérte, hogy a szerződések tovább-értékesítéséből származó profit felét átengedi a Fifa-nak.

A közlemény szól arról is, hogy a Fifa 2011-ben, miután a CFU nem tett eleget pénzügyi kötelezettségeinek, illetve nem követte a jogok továbbadására vonatkozó előírásokat, felbontotta a szerződést.
Michael Lauber közölte: a Fifa tájékoztatta a főügyészségi hivatalt az üggyel kapcsolatos álláspontjáról. A dokumentumot az ügyészség illetékesei tanulmányozni fogják.

'Hamis vádak'

Jack Warner, aki 2011-ben távozott a labdarúgás intézményrendszeréből, korábban azt állította: bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy számos alkalommal, beleértve a 2010. és 2014. évi eseményeket is, azért kapta meg a világbajnokságok térségére vonatkozó televíziós közvetítésének jogát, hogy támogató szavazatokat szerezzen Blatter Fifa-elnökségért folytatott kampányaihoz.
Nyilatkozata szerint a média-jogok tovább-értékesítéséből származó pénzt „a karib-térség labdarúgásának fejlesztésére" használták fel.
A Fifa valótlannak nevezte és visszautasította Jack Warner állításait. Leszögezte, hogy a televíziós jogoknak semmi köze Sepp Blatter választási kampányaihoz.




Joseph Blatter

A korábbi elnököt sem a svájci, sem az amerikai hatóságok nem vádolták meg.

Korrupciós vizsgálatok

Júniusban annak a bizottságnak az egyik meghatározó személyisége, amelyik Dél-Afrika pályázatát készítette elő a 2010. évi labdarúgó világbajnokság megrendezésére, nyilatkozatot tett. A kormány álláspontjával ellenkezően azt mondta: elképzelhető, hogy az ország 10 millió US dollár kenőpénzt fizetett a rendezési jog elnyeréséért. 
Ugyanabban a hónapban az USA hatóságai tizennégy embert korrupciós cselekmények gyanújával vádoltak meg. Közülük kilencen a Fifa tisztségviselői, öten pedig gazdasági társaságok vezetői. 
Június folyamán a svájci ügyészek arról adtak tájékoztatást, hogy a 2018. és 2022. évi Fifa labdarúgó-világbajnokság megrendezésére irányuló pályázati folyamat vizsgálatával összefüggésben 53 pénzmosás-gyanús esetben nyomoznak. 
Oroszország és Qatar, akik elnyerték a két torna szervezési jogát, tagadják, hogy bármilyen visszaélés történt volna. 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.