brusszel


Homályban az ügyvédek keresete

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2015.09.17  08:30   
mail
nyomtatás
A válság után először 2014-ben nőtt a magyar jogi piac, a hazai nagy irodák forgalma évi 30 milliárd forint felett lehet, az egyéni ügyvédekkel együtt 80-100 milliárdos a forgalom - írja a Figyelő legfrissebb, csütörtökön megjelenő számában.

Megúszták a transzparenciát az ügyvédek. Nem kell közzétenniük számviteli beszámolóikat, ugyanis sikeres lobbizásuk eredményeképpen a parlament módosította az ezt előíró törvényi kötelezettséget. Az országgyűlés tavaly fogadta el azt a módosítást, hogy az ügyvédi irodák 2015. május 31-ig hozzák nyilvánosságra számviteli adataikat. Forrásaink szerint mintegy 80 százalékuk eleget is tett ennek. A tűzhöz közelállók, azaz a parlamenti jogalkotásra rálátók azonban nem. Vélhetően azért, mert értesültek arról, hogy rövid ideig fog élni ez a szabály. S valóban, júniusban a honatyák eltörölték, így az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolói újra rejtve maradnak.

A rövid életű transzparenciát szolgáló passzus annyi hasznot hajtott mégis, hogy ez alapján már nem puszta becslésekre lehet hagyatkozni. Ha kis időre is, de fellebbent a fátyol a vezető irodák többségének éves árbevételéről. A területi ügyvédi kamarák honlapján több héten át hozzáférhetőek voltak az adatok, így azok nyilvánossá váltak, legalábbis egy időre.

Több névtelenséget kérő szakértő úgy vélekedett, az egyéni ügyvédekkel együtt nagyjából 80-100 milliárd forint lehet az éves forgalom. Ám mivel a nagy cégek eltérő üzleti modellekben dolgoznak, s nem feltétlenül mindent Budapesten számláznak ki, nem jelenik meg Magyarországon a teljes bevétel. Adó-optimalizálás vagy bármi más okból történt külföldi számlázás tompítja a beszámolók teljes mértékű hitelességét - hallottuk. Ám mint összegezték, ez a valaha is létezett legpontosabb közelítés. A rövid életű törvényi kötelezettség ablakot nyitott a hazai jogi piacra.

2014-ben a TOP 50 nemzetközi irodánál alkalmazott jogászok száma 661-ről 733-ra emelkedett. A válság 2008 óta először tavaly nem éreztette hatását Magyarországon. Míg korábban elemzők arról beszéltek, hogy zsugorodik a piac, a külföldi befektetők kivonulnak és csak az állami szektor aktív, egy friss nemzetközi jogi felmérés is alátámasztja, ez már nincs így.
Különösen az ingatlan- és az iroda piac, valamint az autó- és az élelmiszeripar aktív. Az energetika területén már óvatosabbak a szereplők, ugyanakkor az állami szektor visszaszorult. Egy reprezentatív felmérés szerint Magyarországon a legnagyobb irodák tanácsadási és képviseleti átlagos óradíja az idén a magyar irodák esetében 153 euró, míg a külföldi tulajdonúaknál 192 euró volt.

További részletek a csütörtökön megjelenő Figyelőben!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: jogügyvédek

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.