brusszel


Fukuyamától Piszkos Fredig

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2015.09.19  08:00   
mail
nyomtatás
Meddig lehet növekedni? Mit hoz a robotizáció? - E kérdések foglalkoztatják Pálinkás Józsefet, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét, aki szerint az igazán fontos emberi kérdések Marcus Aurelius óta nem változtak.

- Egy innovációval foglalkozó hivatal vezetőjéhez talán nem is az a jó kérdés, hogy mit, hanem az, hogy hogyan olvas. Még papíron is, vagy csak digitálisan?
- Papíron már csak 20-30 százalékos arányban. Az volt a döntő változás, amikor három éve a gyerekeimtől kaptam egy Kindle e-book olvasót. Tableten egyszerre száz könyvhöz is hozzáférhetek akár, és a tudományos folyóiratok is szinte már csak elektronikusan érhetők el, főleg a fizikában.

- De hivatali elnökként nem a Nature-t bújja, jól sejtem?
- Sok társadalom-tudományi munkából gyűjtök inspirációt, most éppen Francis Fukuyama könyvét olvasom a politikai rendről és a politikai hanyatlásról.


- A menekültáradat, vagy az egyre versenyképtelenebb Európa keltette fel az érdeklődését?
- Napjaink egyik fő kérdése lett, hogy a technikai, technológiai fejlődés hogyan, milyen ütemben befolyásolja a társadalmi viszonyokat. Fukuyama a XVIII. századtól végigveszi, hogyan változott az emberek élete, a növekedéshez való viszonya. Az ipari forradalomig lényegében nem volt gazdasági növekedés, csak az után gyorsult fel, kérdés, hogy az ez ütem folytatható-e. Örömmel olvastam Tim Jackson professzornak a fizikai törvénnyel egybecsengő következtetését, hogy egy véges rendszerben a növekedés sem lehet végtelen. Prosperity without Growth: Economics for a Finite Planet című könyvében arra a következtetésre jut, hogy abban a társadalmi modellben, amelyben minden csak a gazdasági növekedéstől függ, bénító a társadalmi működésre, ha nincs növekedés. De meddig tartható ez fenn?

Pálinkás Józseffel készült interjúnkat a legfrissebb Figyelő Könyvajánló rovatában olvashatják.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.