brusszel


Pengeélen

Figyelő Online - Kovács Ágnes Lilla
2015.09.17  07:30   
mail
nyomtatás
Már a németek, osztrákok is? Hát szalonképessé válhat az orbáni kerítéses megoldási terv? A visegrádiak sikeres magunk mellé állítása az első lépés az unió megosztása felé? Az elmúlt napok vissza-visszatérő, már nemcsak a véleményvezérek által felvetett kérdéseire voltaképpen mindegy is, mi a válasz. A helyzet most már olyannyira súlyos, hogy alighanem szűklátókörűség volna csupán hatalompolitikai szempontból vizsgálni a menekültügyben hozott - vagy épp elmulasztott - döntéseket.
A migráció jelenségéhez képtelenség nem érzelmileg viszonyulni. A változástól, a „mástól, másoktól" való félelem, szorongás olyan mély ösztönök, amelyek a fenyegetésnek gondolt jelenség első, apró jeleire bekapcsolnak. Jóllehet hiba volna elbagatellizálni az erre alaposan ráerősítő, szégyenletes plakátkampányt, illúzió azt gondolni, hogy alapjáraton az emberek kategóriákkal toleránsabban várták volna az érkezőket.

Az ősi ösztönök mellett Európának ezen a felén ebbe valamiféle össznemzeti szocializáció is belejátszik: a történelmi múltra ugyan unalmasan sokat hivatkoznak, de tény, hogy rendkívül mély nyomot hagy az emberek gondolkodásában. Márpedig azt, hogy Magyarország - és a régió - történelme során folyamatos külső (lét)fenyegetettségnek volt kitéve, már az alsósok is tudják. Ezért talán csak a távolról érkező népek általi elnyomást évszázadok óta nem tapasztalt nyugati államok lepődnek meg azon, ha a visegrádiak a külső fenyegetés legkisebb jeleire náluk sokkalta érzékenyebben reagálnak. A franciákat úgy a vandálok-vízigótok óta nem özönlötték el külső népcsoportok, naná, hogy beszólnak, ha kerítést építünk. Miközben mi itt nagyon is értjük, miért tartanak annyira a lengyelek az oroszoktól...



Kovács Ágnes Lilla, a Figyelő rovatvezetője

Persze félelem ide, szorongás oda, azért egy erős, cselekvőképes államszövetséggel a hátunk mögött biztosan nem rettegnénk ennyire itt, Európa keleti fertályán. Az EU hosszú évek óta tartó vesszőfutása azonban egyre kínosabb - és egyre veszélyesebb. Putyin például nagyjából kineveti Európát. Joggal: sikerült elérni bármit az orosz előretöréssel szemben, az ukrán rendezéssel kapcsolatban? Vagy ott a görög válság. Egyszerűbb volt betolni még jó pár tízmilliárdot, mint kiállni a német adófizetők elé és elismerni: bebuktátok... Kétségtelenül fontosak a számításba vett geopolitikai kockázatok, amelyek Görögország uniós kizárásakor jelentkeznének, az üzenet valahogy mégis az: Európa képtelen a gyors és határozott fellépésre.

Az, hogy menekültügyben sincs egység, hogy a hétfő éjjeli tárgyalások is eredménytelenül zárultak, a fentiek tükrében sajnos nem is meglepetés. Mert a nemzetállami - no meg a politikai! - érdek még ma is mindent visz. Márpedig az emberek félelemérzetét és biztonság iránti igényét nem kellően érzékelő álláspontokkal képtelenség választásokat nyerni. A politikusok így előbb-utóbb rákényszerülnek arra, hogy akár a korábban elutasított, a menekültáradat radikális megállítását célzó lépéseket kövessék. Annál is inkább, mert a nyugatiak számára a januári Charlie Hebdo elleni merényletnek lehet olyan olvasata is, hogy a muszlimok integrációja Európában húsz év után megbukott...

Várható volt, hogy a németek és osztrákok előbb-utóbb bekeményítenek - s ha nem védekezünk, a menekültek itt maradnak nálunk. Megoldásféle kellett. Eközben azonban párás lesz az ember szeme a tömegével érkező szerencsétlen hontalanok láttán. A pengésdrótos vagon látványa sokunk lelkébe ugyancsak örökre beleégett. Ahogy brüsszeli barátnőm mondta a minap: „aki menekültügyben sarkos véleményt fogalmaz meg, annak biztosan nincs igaza". Más véleményt pedig nemigen hallani.

2015. szeptember 15-e mérföldkő a menekültválság hazai történetében: életbe lépett a menekülttörvény. Mi vezetett idáig? Miért változott meg a német és az osztrák álláspont? Merre tart Európa? S miképpen látják a helyzetet a Figyelő munkatársai? Mától három napon keresztül szerkesztőink témában írt véleményét olvashatják. Egyetért? Másképp látja? Hozzászólásait az online@figyelo.hu címre várjuk!

Eddig megjelent jegyzetek:

Váczi István: Az a baj

Baka F. Zoltán: Halt

Dózsa György: A bazár bezár
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.