brusszel


24 órán belül lemondott egy új görög miniszterhelyettes

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.09.26  09:42   
mail
nyomtatás
Az új görög kormány egy miniszterhelyettese antiszemita és homofób megjegyzései miatt kinevezése után 24 órával lemondott.
Miután a Twitteren tett megjegyzése széleskörű felháborodást váltott ki, Dimitris Kammenost felkérték, hogy mondjon le hivataláról. Egy ez év elején közzétett blogbejegyzésében Dimitris Kammenos az EU-t az auschwitzi náci haláltáborhoz hasonlította. 

Dimitris Kammenos, a jobboldali Független Görögök Pártjának tagja azt állította, hogy valaki más posztolt az ő nevében. Rendőrségi vizsgálatot kért az ügy kivizsgálására. A Független Görögök Pártjának vezetője, Panos Kammenos úgy nyilatkozott, hogy az infrastrukturális- és közlekedési minisztérium miniszterhelyettese távozik, amíg a vizsgálat tart. 

Gazdasági holokauszt

Néhány órával korábban Dimitris Kammenos, aki nem rokona a pártvezérnek, Alexis Ciprasz miniszterelnök kormányának többi tagjával együtt felesküdött. Ciprasz baloldali Syriza pártja a vasárnapi választásokon a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg, de a többség megszerzéséhez koalícióra kellett lépnie a Független Görögök Pártjával. 

A Syriza képviselői elítélték a kinevezést. Egyikük, Vasiliki Katrivanou, a Facebookon „csalódottságát és keserűségét" fejezte ki Dimitris Kammenos kinevezése miatt és felszólította Ciprasz miniszterelnököt, hogy cselekedjék. 

Kammenos júniusban kigúnyolta az EU mellett tüntetőket. Facebook-oldalára egy olyan képet tett fel, amely az auschwitzi tábor kapuját ábrázolta, a kapu feletti felirat („Arbeit Macht Frei, azaz „A munka szabadít fel") helyére azonban a következő szöveget illesztette: „Európában maradunk." A Görög Zsidó Közösség Igazgatósága azonnal tiltakozott a kép ellen. 

Dimitris Kammenos a következő módon kért elnézést: „Lehet, hogy az összehasonlítás nem szerencsés, de az én országomban gazdasági holokauszt zajlik."

Egy korábbi kirohanásában a zsidókat összefüggésbe hozta a Világkereskedelmi Központ elleni, szeptember 11-i terrorista támadással, megismételve a hiteltelennek bizonyult összeesküvési teóriát: „És ne feledkezzünk meg arról, hogy aznap az ikertornyokban dolgozó 2,500 zsidó személy egyike sem ment munkába."

Korábban vádolták azzal is, hogy rasszista és homofób üzeneteket posztolt. Ezek a blogok törlésre kerültek, amikor Kammenost a kormány tagjává jelölték. 

Dimitris Kammenos szerdán közleményben mentegetőzött: „Egyértelműen elítélem a rasszizmust, a homofóbiát és az anti-szemitizmust." Azt állította, hogy blogjait hamisították. A görög média szerint Alexis Ciprasz felhívta koalíciós partnerét, Panos Kammenost és felkérte, hogy vizsgáltassa ki a posztok valódiságát.

 

Kapcsolódó cikkek
BBC
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.