brusszel


"Romák nélkül nincs romaügy"

Figyelő Online
2015.09.29  17:15   
mail
nyomtatás
A magyar felzárkózáspolitika újszerűsége, hogy erőforrásként tekint a romákra, és azt üzeni nekik, hogy bíznak bennük - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI-nek.
A helyettes államtitkár a Nagyváradon tartott Nemzetközi jó gyakorlatok - "Közös utakon" című konferencián beszélt a magyar felzárkózáspolitika eddigi eredményeiről és tapasztalatairól. Azt követően az MTI-nek nyilatkozva elmondta, 2010-ben szemléletváltás történt a magyar felzárkózáspolitikában, azóta ugyanis a szakpolitika partnerként kezeli a romákat, mivel úgy véli, "romák nélkül nincs romaügy".
Hozzátette, a romákat aktivizálni kell, a "passzív segítségnyújtás" ugyanis nem megoldás, helyette biztosítani kell nekik a lehetőséget, hogy megmutathassák, ők is erőforrások.

Langerné Victor Katalin a felzárkózási projektek közül kiemelte a komplex telepprogramot, amely 2012-ben uniós forrásból indult 56 magyarországi településen. Ennek lényege, hogy komplexen kezeli a helyzetet a telepeken, tehát a szakemberek az élet minden területével foglalkoznak, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a munkahelyteremtésig.
A program sikeres volt, több mint négyezren kaptak például képzést, amelynek segítségével sokan munkát tudtak találni, valamint tanodák és közösségi helyiségek is létrejöttek a gyerekek tanulásának elősegítésére - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, a következő lépés a program tapasztalatainak értékelése, majd annak 2016-os újraindítása.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.