brusszel


„Kisebb jegybanki önbizalom megfelelőbb volna”

Figyelő Online - Dózsa György
2015.10.01  12:11   
mail
nyomtatás
Volt jegybankelnökök fogalmazták meg véleményüket az MNB működésével kapcsolatban a Portfolio.hu gazdasági konferenciáján Budapesten.
Kisebb jegybanki önbizalom megfelelőbb volna, Magyarország kis, nyitott gazdaság lévén nem tudja magát függetleníteni a környezettől - fogalmazott Surányi György egyetemi tanár, volt MNB-elnök a Portfolio.hu gazdasági konferenciáján csütörtökön Budapesten. A jegybankelnökök vitájában úgy fogalmazott: az alacsony magyar inflációban része van annak, hogy az importált infláció is nagyon alacsony, márpedig ez a világgazdasági defláció következménye. Az alacsony infláció nálunk és a fejlett világban is nagyon káros, ugyanis az üzleti szektorban még az alacsony a nominális kamatok is magas reálkamatot jelentenek.

Működhetne-e jobban a program?

A Növekedési Hitel Program (NHP) esetében is például 3-3,5 százalék a reálkamat. A vállalatok ilyen magas reálkamat mellett nem vesznek fel hitelt, mert nem fér már bele a nyereségességükbe - mondta Surányi György. Az NHP meghirdetése jó döntés volt a jegybank részéről, a kérdés csak az, hogy működhetne-e jobban a program? A volt jegybankár szerint nem kellett volna kkv-kra korlátozni, sőt ki kellene terjeszteni a lakossági beruházásokra - így a lakásépítésekre -, és a nagyvállalatokra is.

Nagy probléma az NHP-vel, hogy egy felelős jegybanknak nem lenne szabad 10 évre fix kamatszint mellett hiteleznie. Ez felelőtlenség. A jegybank önfinanszírozási programja, amelynek keretében a kereskedelmi bankokat államkötvény vásárlásokra ösztönzi, bizonyos értelemben jó, csökkenti a kötvényhozamokat. Ugyanakkor ne csodálkozzon senki Surányi szerint, ha a vonzóbb állampapír befektetéseket preferálják, nem akarnak kockázatot vállalni és hitelezni.

Függetlenség

A jegybank arra törekszik, hogy minél jobban függetlenítse magát a Federal Reserve-től és az Európai Központi Banktól (EKB). Az MNB nem, vagy minél később szeretne reagálni a két nagy jegybank szigorítási ciklusára - hívta fel a figyelmet Nagy Márton, az MNB alelnöke.

A függetlenedést szolgálta például a háztartási deviza hitelek leépítése. Az államadósság deviza kitettsége szintén javul, két év alatt megfeleződött az állam deviza adóssága. Az önfinanszírozási program keretében a kereskedelmi bankok a jegybanknál parkoltatott pénzeiket államkötvénybe fektetik inkább. „A kereskedelmi bankok visszajöttek a piacra, az államot finanszírozzák, nem pedig a jegybankot" - mondta az alelnök. Tévedés azt gondolni, hogy az önfinanszírozási program tántorítja el a hitelezéstől a bankokat. A program azt ösztönzi, hogy a bankok az eddig a jegybanki instrumentumokban lévő pénzek a kötvénypiacra áramoljanak. A hitelezési likviditást ez nem érinti.

Az NHP-nak két colja van. Egyrészt az, hogy a bankok figyeljenek a kkv szektorra, másrészt pedig az, hogy növekedés legyen belőle. A vállalati hitelezés öt éven keresztül évi öt százalékkal esett vissza. Ezt sikerült nullára visszahozni. Az NHP ugyanakkor nem maradhat tartósan a magyar bankrendszerben, így az MNB fokozatosan kivonja.

Túl a jegybanki mandátumon?


Az NHP révén a GDP 5 százalékát elérő erőfeszítéssel mindössze 120 milliárdos beruházás bővülést sikerült elérni - mondta Karvalits Ferenc. „Ez aránytalanul nagy erőfeszítés elhanyagolható eredménnyel" - kommentálta a volt alelnök. A bankrendszer és a hitelezés problémája nem ciklikus, hanem fundamentális. Vagyis a jegybank olyan problémákat próbál meg kezelni, amelyeket jegybanki eszközökkel nem lehet, kvázi fiskális szerepet vállal. Az, hogy az NHP-ben a következő 10 évre rögzít jelentős elkötelezettségeket, túl van a jegybanki mandátumon.

Jó, ha egy program magától is működik

„Az önfinanszírozási programot jónak tartom. Egy olyan program mindig jó, ami magától is működik" - mondta Bod Péter Ákos volt elnöke. Az egyetemi tanár, professzor szerint a jegybank korábban e-hitel, start hitel formájában támogatta a gazdaságot, holott ez akkor sem volt szigorúan véve a feladata. Ideiglenesen azonban vállalhat ilyen szerepet, támogathatja a bankrendszert abban, hogy beinduljon a hitelezés.
A hitelezési problémához azonban hozzátartozik az is Bod szerint, hogy ha a kormány az uniós források 60 százalékát a vállalkozásoknak adja, vagyis a szektor ingyen pénzt kap, akkor miért menne el egy bankhoz? Az ilyen értelemben vett ingyen pénznek piactorzító hatása van.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.