brusszel


Hihetetlen mennyiségű pénz van az embereknél

Figyelő Online
2015.10.01  15:37   
mail
nyomtatás
A háztartások bruttó megtakarításai tavaly 7,1 százalékkal, 136 billió euróra nőttek, ami több mint a világ összes, tőzsdén jegyzett vállalatának összértéke és a világ összes országának államadóssága együttvéve - közölte az Allianz globális vagyonosodási jelentése alapján a pénzügyi csoport magyar leányvállalata csütörtökön az MTI-vel.

Tavaly a pénzeszközöknél lassabb ütemben, alig 4,3 százalékkal - összesen 35 billió euróra - nőttek a háztartások kötelezettségei. Ez a pénzügyi válság kitörése óta tapasztalható legnagyobb globális adósságbővülés. Ha ezt az adósságot levonjuk a bruttó pénzeszközállományból, akkor kitűnik, hogy 2014 végére a nettó pénzeszközállomány elérte a 100 billió eurós rekordszintet, ami az előző évihez képest 8,1 százalékkal magasabb - áll a közleményben.

A korábbi évekhez hasonlóan a pénzeszközök növekedése regionálisan jelentős eltéréseket mutat. Továbbra is - Japán kivételével - Ázsia a növekedés éllovasa, ahol a nettó pénzeszközök értéke 2014-ben 18,2 százalékkal nőtt. A tendencia mögött elsősorban az értékpapír-állomány ugrásszerű - és néha nem is fenntartható - bővülése áll, ami különösen Kínára igaz.

A világ két másik feltörekvő régiójában, azaz Kelet-Európában és Latin-Amerikában azonban a növekedés sokkal visszafogottabb volt: az előbbinél 8,6 százalékkal, az utóbbinál pedig mindössze 4,2 százalékkal bővült a pénzeszközállomány. Kelet-Európában ez - 2013-hoz képest - három százalékpontos visszaesésnek felel meg.

Magyarországon a bruttó pénzeszközállomány 9,2 százalékkal, a nettó pénzeszközállomány pedig 12,9 százalékkal bővült tavaly. A kettő közötti különbség a lakossági hitelállomány alakulását tükrözi. Tavaly - immár negyedik egymást követően évben - 1 százalékkal csökkentek a kötelezettségek.

A 2010-es csúcshoz képest a magyar háztartások közel 20 százalékkal csökkentették adósságterheiket. Ennek eredményeként az adósságráta - az adósságállomány a GDP százalékában kifejezve - közel 14 százalékponttal, 28,9 százalékra csökkent, ami 4 százalékponttal elmarad az Európai Unió kelet-európai tagállamainak átlagától - áll az Allianz közleményében.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.