brusszel


Antibébi-tablettát kapnak az olasz vaddisznók

Figyelő Online
2015.10.03  12:23   
mail
nyomtatás
Már Róma központjában, lakóházak udvaraiban is láttak vaddisznókat, sőt, a parttól 6 km távolságra fekvő Pugliába is átúsztak. Úgy tűnik, semmi sem állíthatja meg a vaddisznók elszaporodását Olaszországban, esetleg talán az antibébi-tabletták.
A tabletták alkalmazásának gondolatát először Giovanna Masso, az angliai Állat-és Növény-egészségügyi Ügynökségen dolgozó olasz kutató vetette fel. Jelenleg a Maremma nemzeti parkban, a festői toszkán hegyekben készülnek egy kísérleti szakasz elindítására.

A kísérlet során a vaddisznók egy különleges, gomba alakú eszközből jutnak hozzá a fogamzásgátló tablettához.

"Az eszköz akkor teszi hozzáférhetővé a gyógyszert, ha annak formája és mérete alapján, felismeri a vaddisznó orrát" mondta a nemzeti park igazgatója. „A tablettát csakis a vaddisznónak szolgáltatja ki."

A jelenleg zajló kísérletek az eszköz hatékonyságának és biztonságának vizsgálatára irányulnak. Az eseményeket folyamatosan filmezik. Egyelőre minden jól alakul. A tablettákat a következő hónapokban helyezik ki a gombákba.

Ha a kísérlet második szakasza is sikeresnek bizonyul, a fogamzásgátló tabletták hamarosan fontos eszközzé válnak Olaszország vaddisznók elleni háborújában. Becslések szerint csak Toscanában 400 ezer vaddisznó él, kétszer annyi, mint amennyit a térség károsodás nélkül eltarthat.


Vadmalacok - Túl sokan vannak

A magas számok ismeretében a térség egy irtási programot fogadott el, ezt azonban állatvédő csoportok tiltakozása fogadta. Véleményük szerint a vaddisznók kutya-falkákkal történő hajtása nemcsak, hogy embertelen, de alacsony hatékonyságú is.

Kimutatták, hogy egy irtást követően a disznók szaporodása agresszívebbé válik és vadászatuk engedélyezése csak a húspiacot erősíti, ami bizonyos érdekcsoportokat az állatlétszám magasan tartására ösztönöz.

Az állatok irtása helyett olyan megelőző intézkedéseket kell alkalmazni, mint a sterilizálás, mondta az Élőállat-kísérleteket Ellenző Liga képviselője.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.